Misija na Sunce započinje 2015. godine

ONO GRIJE cijeli svoj sustav, njegova svjetlost omogućuje život na Zemlji, gravitacija drži sve planete na okupu, iako je naša najbliža zvijezda, o Suncu ne znamo mnogo. Znanstvenici NASA-e su stoga krenuli u planiranje najbližeg posjeta Suncu koje će odraditi svemirska letjelica, odnosno sonda,  koja još nema ime.

Sonda na zadatku otkrivanja mnogih pitanja

Lansiranje sunčeve sonde koja će odgovoriti na neka goruća pitanja planira se za 2015. godinu. "Buduća sonda odvest će nas tamo gdje započinje život našeg dijela svemira, ali i centra života na Zemlji", kazao je član NASA-inog tima Loren Acton te nadodao kako je uzbuđen, jer će prvi put poslati sondu tamo gdje nitko nikada nije bio.

Projekt, kojemu će cijena biti oko 750 milijuna dolara bit će otporan na izrazito visoke temperature, čak do 1430 stupnjeva Celzijusevih, a razvijat će se u laboratoriju sveučilišta John Hopkins. Znanstvenici se nadaju kako će tada lakše pronaći odgovore na tajnovite Sunčeve vjetrove koji pri izbacivanju struja čestica izvan sunčeve atmosfere rezultiraju pojavama na Zemlji poput polarne svjetlosti.

Sunčeve pojave uzrokuju polarnu svijetlost, ali i nestanak struje

Između ostaloga, takve pojave na Suncu mogu utjecati na satelite koji pak utječu na mobilne mreže ili GPS uređaje, ali najveći utjecaj takve sunčeve pojave dogodio se 1989. godine kada je uslijed toga hidroelektrana u Quebecu prestala funkcionirati te je u tom području Kanada devet sati bila bez struje. Osim toga, postoji opasnost i za astronaute u svemiru koji tijekom sunčevih oluja mogu biti zahvaćeni opasno velikim količinama sunčeve radijacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici vjeruju kako sunčeve pjege imaju velik utjecaj na pojave vjetrova, međutim o tom području trebaju još mnogo toga naučiti pri čemu će im pomoći sonda 2015. godine. Znanstvenici također žele znati zašto je Sunčeva atmosfera, nazvana corona, nekoliko tisuća puta toplija od same Sunčeve površine.

Sedam godina putovanja ili 144 milijuna kilometara

Corona, čija je temperatura oko milijun stupnjeva Celzijusevih, začuđujuće je vrela uzme li se u obzir temperatura Sunčeve površine koja iznosi "samo" oko 6.000 stupnjeva. Sonda će biti na svojoj misiji sedam godina pri čemu će se približiti Suncu na 6,6 milijuna kilometara. To možda ne zvuči dovoljno blizu, no s obzirom da je Sunce udaljeno od Zemlje 150 milijuna kilometara, sonda će biti oko osam puta bliže Suncu od bilo koje svemirske letjelice ikada.

Osim toga, sonda će postići još jedan rekord, onaj brzinski. Maksimalna brzina sonde bit će oko 725 tisuća kilometara na sat što je do tri puta brže od bilo čega što je stvoreno ljudskom rukom.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara