Mlada Osječanka preminula od meningokokne sepse

Mlada Osječanka preminula od meningokokne sepse

Tekst: I.M.
Foto: KBO.hr

JUČER je oko 2 sata u osječkom KBC-u od meningokokne sepse preminula 27-godišnja Osječanka Andrijana Dorić. Uzrok smrti su potvrdili i rezultati obdukcije na koju je poslano tijelo preminule djevojke.

Andrijana je u osječku bolnicu stigla 30. rujna u večernjim satima, sa simptomima jake gripe. Iako se odmah pristupilo liječenju, djevojci nije bilo spasa - ubrzo nakon dolaska u bolnicu je izgubila svijest te su joj počeli otkazivati vitalni organi. Analiza njene krvi je pokazala postojanje enormnih količine meningokoka.

Osobe koje su bile u kontaktu s djevojkom na preventivnoj terapiji antibioticima

Ravnatelj KBC-a Osijek, dr. Željko Vranješ, izvijestio je kako su kod djevojke dijagnosticirani fulminantna sepsa i septički šok izazvan meningitisom.

Dodao je kako su provedeni svi postupci kemoprofilakse 40-ak osoba koje su bili u kontaktu sa zaraženom djevojkom. Antibiotike će uzimati kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početni simptomi kao kod gripe

Uzročnik meningokokne sepse je bakterija meningokok. Do sepse dolazi kada bakterije uđu u krv i izazovu upalnu reakciju. Rani simptomi meningokokne sepse su povišena temperatura, razdražljivost, tjeskobnost, glavobolja, povraćanje, a posebnu pažnju treba obratiti na promjene na koži, tzv. petehije.

Petehije su točkasta krvarenja u koži nastala kao posljedica upale krvnih žila. Obično se javljaju na ekstremitetima (potkoljenice) i trupu. Kasni simptomi su opće loše stanje, promjena stanja svijesti, šok i velike površine krvarenja.

Treća ovogodišnja žrtva

Ove su godine od meningokokne sepse u Hrvatskoj, osim 27-godišnje Osječanke, preminuli i troipolgodišnja djevojčica iz Sinja te 16-godišnjak iz Makarske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara