Mladi Karol Wojtyla unatoč Vatikanu nije pokrstio židovsko dijete

Mladi Karol Wojtyla unatoč Vatikanu nije pokrstio židovsko dijete
AMERIČKI Židov Stanley Berger, rođen u Poljskoj, koji je uspio pobjeći iz geta u Krakovu, u utorak je za talijanski list Corriere della Sera ispričao kako ga je papa Ivan Pavao II., tada mladi svećenik, odbio pokrstiti 1946. godine i tako postupio suprotno odredbama Vatikana.

U svojoj priči Berger (65), koji danas živi u New Yorku, objašnjava da su ga njegovi roditelji uspjeli izvući iz geta u Krakovu u studenome 1942., te su ga povjerili na čuvanje svojim prijateljima obitelji Yachowitch, poljskim katolicima.

Stanley Berger tada se zvao Shachne Hiller i imao je dvije godine. Nacisti su u ožujku 1943. sravnili sa zemljom krakovski geto, a dotadašnji zatočenici geta odvedeni su u koncentracijske logore. Bergerovi roditelji u jednom su od logora izgubili živote.

Gospođa Yachowitch je 1946. htjela pokrstiti dječaka, jer ga je željela i službeno usvojiti, te se obratila mladom svećeniku - Karolu Wojtyli.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi svećenik želio je, prije pokrštavanja, saznati dječakovu priču i posljednju želju njegovih roditelja, koji su izrazito zatražili da dječak bude odgajan kao Židov. Kada je saznao za to, Wojtyla je dobio pokrstiti dijete.

"U trenutku kada su naredbe stizale iz Vatikana, budući je papa imao dovoljno hrabrosti da kaže ne", komentirala je ovu priču profesorica Yaffa Eliach, povjesničarka iz New Yorka.

Vatikan je tijekom pontifikata Pia XII (1938-1959.) naredio da sva židovska djeca koja su pokrštena tijekom nacizma ne budu vraćena svojim obiteljima, ako se u tim obiteljima ne može osigurati katolički odgoj.

Nakon brojnih neprilika, Shachne se 1949. pridružio preživjelima članovima svoje obitelji u Kanadi. Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća preselio se u SAD, a danas živi u New Yorku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara