Mladić 1993. godine oružjem pomagao Bošnjake protiv Hrvata?

TJEDNIK "Slobodna Bosna" u novom broju piše  kako je u ljeto 1993. godine, u vrijeme bošnjačko-hrvatskog sukoba na teritoriju Bosne i Hercegovine, IV korpus Armije RBiH primao pomoć u naoružanju, streljivu i opremi od strane Vojske Republike Srpske.

Do suradnje je došlo kada su zbog izbijanja bošnjačko-hrvatskog sukoba prekinuti dotadašnji međunarodni kanali opskrbe kojima se Armija RBiH opskrbljivala oružjem i opremom, pretežno iz Irana i drugih islamskih zemalja.

"Slobodna Bosna" piše kako su bošnjačke vojne i civilne vlasti, na čijem je čelu bio gradonačelnik Istočnog Mostara Safet Oručević, počele pregovore sa bosanskim Srbima. Ispočetka je Oručević pregovarao s majorom Gušićem, a potom i sa samim Ratkom Mladićem. Među osobama koje su s bošnjačke strane sudjelovale u pregovorima se spominje i Fatima Leho, bivša predsjednica Gradskog odbora SDA u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvom aranžmanu, koji je potrajao skoro 15 mjeseci, oštro se protivio Alija Izetbegović, ali je, s druge strane, blagoslov za njega dao Iran. Diplomati iz Teherana su, uz posredovanje Moskve i Beograda, dogovorili opskrbu bošnjačkih postrojbi sa srpskim, ali drugim oružjem prokrijumčarenim preko teritorija pod srpskom kontrolom.

Aranžman VRS i ARBiH, poznat pod šifrom "Višnja-Jabuka", je došao u pitanjem sa sklapanjem vašingtonskih sporazuma kojima je okončan bošnjačko-hrvatski sukob, odnosno u jesen 1994. godine kada su ARBiH i HVO započeli zajedničke ofenzivne operacije protiv bosanskih Srba.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara