Mladićeva supruga privedena zbog nedopuštenog držanja oružja

Tekst: V.Š.
Foto: Bilc.rs

SUPRUGA haškog bjegunca Ratka Mladića, Bosiljka Mladić, u utorak je privedena na sud u Beogradu gdje je saslušana i protiv nje je pokrenut kazneni postupak zbog nedopuštenog držanja oružja, izvještava beogradski Blic.

Oružje je pronađeno u kući obitelji Mladić u ulici Blagoja Parovića u Beogradu 4. prosinca 2008. godine. Tijekom pretresa u ormaru su nađeni i oduzeti jedna lovačka puška, automat Hekler & Koh te četiri Zastavina pištolja s više desetaka metaka.

Odvjetnik obitelji Mladić, Miloš Šaljić, izjavio je da je Bosiljka Mladić prisilno privedena bez prethodno dostavljenog sudskog poziva te da je rješenje o istrazi protiv nje doneseno zbog "oružja koje je pronađeno u Ratkovom ormaru, koji ona nije ni otvarala, niti je znala što je u njemu".

U pretresu u veljači nađeni kontroverzni ratni dnevnici

U pretresu obiteljske kuće u veljači ove godine pronađeno je 18 ratnih dnevnika s više od 3.500 stranica zabilješki koje je Mladić vodio od 1991. do 1996. godine. Srbija je dnevnike u svibnju proslijedila Haškom sudu.

Prema navodima srpskih medija, dnevnici će biti vrlo jak dokazni materijal protiv Radovana Karadžića, ali i protiv samog Mladića. Navodno ne idu u prilog ni obrani Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića kojima se u Haagu upravo sudi za ratne zločine u BiH, a Haško tužiteljstvo je već zatražilo da se dnevnici uvrste u dokazni materijal u sudskom postupku protiv njih.

Također, u dijelu koje je objavilo Haško tužiteljstvo piše da su bosanski Srbi i Hrvati uz pomoć vlasti u Beogradu i Zagrebu djelovali zajedno da bi muslimane prisilili na podjelu BiH. Posebnu pažnju pobudili su opisi pregovora Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o tome tko će "uzeti" muslimane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara