Mljekari i Čobanković našli zajednički jezik

Mljekari i Čobanković našli zajednički jezik

Tekst: I.Ka.
Foto: Damir Gilbušić/Cropix

"NAGLAŠAVAM da država uvažava tešku situaciju u mljekarstvu i namjerava pomoći u okviru svojih mogućnosti. Cijena je, nažalost, preniska i zato smo dogovorili da možemo ići u pravcu štićenja cijene na 2,4 kune po litri mlijeka sa 3,7 posto mliječne masti", kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. U siječnju je pao otkup mlijeka za čak 6 posto u odnosu na godinu ranije, a sličan trend nastavit će se i u veljači, i to za čak 8 posto.

Mljekari su uspjeli izboriti i pravo na refiniranje dugova. Svi zahtjevi predani do 25. studenoga 2009. razmatrat će se na razini povjerenstava te konačno u HBOR-u, koji će odlučivati o dodjeli kredita za refinanciranje postojećih kreditnih zaduženja. Osim o cijeni mlijeka, raspravljalo se i o drugim mjerama kojima bi se popravilo stanje u proizvodnji mlijeka. Dogovoreno je da se formira zajedničko povjerenstvo Ministarstva graditeljstva koje će stvoriti pretpostavke za legalizaciju objekata unutar mljekarskih farmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo će uputiti prijedlog Vladi da se poljoprivredni proizvođači zbog teških uvjeta poslovanja oslobode naknade za zakup državnog zemljišta, a tako ćemo predložiti i lokalnim zajednicama", obećao je Čobanković.

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka zadovoljan je postignutim dogovorom. Prema stajalištima čelnika udruga, pretpostavlja se da do prosvjeda mljekara neće doći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara