MMF: Ako Britanci napuste EU, moguć rast euroskepticizma i nesigurnosti

MMF: Ako Britanci napuste EU, moguć rast euroskepticizma i nesigurnosti

Foto: 123rf

IZLAZAK Velike Britanije iz Europske unije mogao bi potaknuti porast euroskepticizma i pokrenuti "dugo razdoblje financijske nesigurnosti", upozorio je u četvrtak Međunarodni monetarni fond, tjedan dana prije referenduma o članstvu u EU-u.

"Odluka o izlasku zemlje na referendumu, pa i tijesan rezultat u korist ostanka mogao bi (...) pridonijeti porastu euroskepticizma i nesigurnosti", ističe MMF u izjvešću o eurozoni.

Kako navodi ta ustanova, europski projekt su već dobrano oslabile podjele nastale u migrantskoj krizi i djelomično uvođenje granične kontrole.

"Izostanak zajedničkog odgovora na priljev izbjeglica jasno je pokazao političke pukotine" u Europi, navodi Fond u svom godišnjem izvješću o gospodarstvu eurozone, govoreći o "sve većim političkim" podjelama.

Britanci glasaju 23. lipnja

Britanci će na referendumu 23. lipnja odlučivati žele li izaći iz EU-a, a ta mogućnost zabrinjava tržišta i utjecala je na odluku američke središnje banke Feda da odgodi normalizaciju svoje monetarne politike.

Zbog ubojstva proeuropske britanske zastupnice MMF je priopćio da će za 24 sata odgoditi objavljivanje niza dokumenata u kojima izlaže rizike povezane s 'brexitom', isprva najavljeno za četvrtak kasno navečer.

Prije objavljivanja informacije o smrti zastupnice, glasnogovornik MMF-a Gerry Rice je na tjednoj novinskoj konferenciji te ustanove upozorio na gospodarske rizike izlaska iz EU-a: "Glasovanjem za izlazak iz EU-a počelo bi dugo razdoblje velike nesigurnosti, nestabilnosti financijskih tržišta i sporijeg rasta, a Velika Britanija bi morala pregovarati o novim odnosima s EU-om", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara