MMF odobrio novih 95 milijuna dolara Srbiji

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) odobrio je Srbiji 95 milijuna dolara kredita u okviru trogodišnjeg aranžmana, izjavio je u četvrtak novinarima guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, uz ocjenu da je riječ o velikom uspjehu.

Mada je pozitivno ocijenio do sada ostvarene rezultate i pohvalio, kako je rečeno, snažan gospodarski rast u Srbiji i Crnoj Gori i zadovoljavajuću razinu deviznih rezervi, MMF je ukazao na rast inflacije i visok vanjskotrgovinski deficit. Razlozi za to su, po ocjeni MMF-a, veliki rast zarada, nagla ekspanzija kredita, slabi izvozni rezultati i visoke svjetske cijene nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je u četvrtak da očekuje i da će i Svjetska banka tijekom dana donijeti pozitivnu odluku o novom trogodišnjem aranžmanu sa Srbijom, koji će vrijediti 540 milijuna dolara.

Labus je potvrdio da je Međunarodni monetarni fond odobrio novu ratu od 95 milijuna dolara za podršku deviznim rezervama Srbije i ocijenio da "obje odluke imaju veliko značenje i dokazuju da najpoznatije međunarodne financijske institucije podržavaju napredak u reformama u Srbiji".

"Istodobno, to je vrlo dobra vijest za strane investitore jer garantiraju sigurnost investicija u narednoj godini", rekao je Labus.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara