MMF s Oreškovićem i Marićem: U Hrvatskoj ima puno neravnoteža

MMF s Oreškovićem i Marićem: U Hrvatskoj ima puno neravnoteža

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vlade Tihomir Orešković, ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić sastali su se  s predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), novim šefom Misije MMF-a za Hrvatsku Khaledom Sakrom te bivšim šefom Misije Johannesom Wiegandom kako bi predstavili planove Vlade u vezi proračuna.

Uoči zajedničkog sastanka, Khaled Sakr je izjavio da se došao upoznati s planovima nove hrvatske Vlade. "Ovdje sam da čujem premijera, ministra financija i guvernera središnje banke oko njihovih ekonomskih vizija", rekao je Sakr te dodao da su reforme vrlo važne za Hrvatsku, koja ima golem potencijal. Ujedno je izrazio nadu da će se reforme provoditi kako bi se postigli ciljevi iz vladina programa.

Na pitanje koje konkretne mjere očekuje od Vlade, ponovio je kako danas namjerava slušati premijera, ministra financija i guvernera. Dodao je kako je u Hrvatskoj "puno neravnoteža", primjerice nezaposlenost je visoka, dok je puno potencijala za nastavak rasta izvoza. Važno je osigurati dobar početak kako bi se osigurao održivi napredak, temeljen na povećanju zapošljavanja i izvoza, kaže Sakr.

Upitan preporučuje li MMF kakva rezanja i uštede, najavio je da će sljedeći sastanak biti za nekoliko tjedana, na kojem će biti više tehničkih detalja i rasprave, a da je danas došao slušati, što smatra "vrlo važnim".

Marić: prezentirali smo Vladine planove s proračunom


Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je uoči sastanka s predstavnicima MMF-a izjavio kako je imenovanje nove Vlade koincidiralo s promjenom na čelu misije MMF-a za Hrvatsku te da se njezin novi čelnik Khaled Sakr došao predstaviti i upoznati.
Istaknuo je i kako su nešto ranije danas u HNB-u on i guverner Boris Vujčić razgovarali s predstavnicima MMF-a o temama iz sfere monetarne politike, ali i uz, kako je kazao, veći naglasak na sferu fiskalne politike. "Naravno da je gospodu iz MMF-a zanimalo da čuju malo podrobnije o planovima i idejama oko ekonomske politike i proračuna. Prezentirali smo im ono što smo neki dan prezentirali u Saboru, dakle koje su intencije Vlade, što planiramo i što želimo napraviti i s ovogodišnjim proračunom i kakve su naše vizije za sljedeće 4 godine", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li biti rezova i jesu li ih oni tražili, kazao je kako se nije tako razgovaralo. "Ne, nismo o tome tako razgovarali, nismo ulazili u detalje. Kao što sam rekao, bio je to sastanak upoznavanja. U sljedeća tri tjedna, odnosno četiri tjedna, sredinom drugog mjeseca gospodin Khaled Sakr vraća sa svojim timom i to će biti posjet cijeli tjedan, gdje ćemo između ostalog raspravljati o detaljima samog proračuna", rekao je Marić.
Upitan što očekuje od popodnevnog sastanka s Udrugom Franak i što će im predložiti kao rješenje problema, obzirom da od danas tečaj franka za dužnike u CHF kreditima nije fiksiran prema kuni, Marić je rekao kako danas želi čuti Udrugu Franak i njihove stavove.

"Meni je osnovno i prvo za današnji sastanak da čujem Udrugu Franak, njihove stavove, s obzirom da se do sada nisam nikad susreo s njima. Sve sam pratio putem medija, tako da očekujem da ih čujem i da vidimo na koji način, što i kako ćemo definirati", kazao je.
Na novinarski upit što bi im se moglo načelno ponuditi kao rješenje njihova problema, rekao je da ne bi sada ništa komentirao. "Pričekajmo sastanak da vidimo što će oni imati za reći", rekao je Marić.

Odgovarajući na upit o slučaju Crnoja, Marić je rekao da je upoznat s time preko medija, te istaknuo da će Porezna uprava raditi svoj posao te da on ne može i neće komentirati bilo što što seže u sferu porezne tajne.

Vujčić: monetarna politika bez promjena


Guverner Boris Vujčić novinarima je uoči sastanka u Vladi izjavio da monetarna i politika bankovnog sustava ostaje kakva je bila te za sada nema nikakvih promjena ni tečaja ni regulacije bankovnog sustava.

"Za sada smo se s predstavnicima MMF-a samo upoznali i razmijenili mišljenja o ekonomskoj situaciji, monetarnoj i fiskalnoj politici te najavi pripreme proračuna, dakle manje-više to je bila samo razmjena mišljenja, a ne nešto konkretno u smislu poteza", kazao je Vujčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara