Mnogima su to prvi slobodni izbori: Veliki izlazak Egipćana na ustavni referendum

Foto: AFP

EGIPĆANI u dugim redovima stoje ispred glasačkim mjesta gdje trebaju izreći svoj glas o predloženim ustavnim promjenama.

Ovo glasovanje je prvi konkretan rezultat bune u kojoj je svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak. Mnogim Egipćanima su ovo prvi slobodni izbori u njihovom životu. Ako izmjene budu izglasane, one će otvoriti put za nove predsjedničke i parlamentarne izbore u roku šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najvažnijim promjenama su skraćivanje predsjedničkog mandata sa šest na četiri godine uz najviše dva dozvoljena mandata, prisiljavanje predsjednika da u roku od 30 dana od izbora izabere svog zamjenika te uvođenje novih kriterija za predsjedničke kandidate, kao što je pravilo da ne smije imati manje od 40 godina te ne smije biti oženjen za ženu koja nije Egipćanka.

Prijedlog su prihvatila oba politička bloka, kako Nacionalna demokratska stranka, tako i Muslimansko bratstvo. No, aktivisti za prave demokratske promjene kažu da prijedlog ne ide dovoljno daleko te očekuju njegovo odbacivanje. Smatraju da prije izbora treba napisati cijeli novi ustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara