Moamer Gadafi još uvijek mrtav

Moamer Gadafi još uvijek mrtav

Foto: AFP

UŠLI smo u drugi tjedan golemog Moamer Gadafi snuff-festa koji jednostavno ne prestaje oduševljavati sve ljubitelje fotografija mrtvaca položenog na flekavi madrac. Tjedan dana više je nego dovoljno vremena da apsolviramo gradivo i pomirimo se sa činjenicom da omraženog libijskog vođe više nema, ali ovo morbidno masovno bdijenje očito neće prestati niti dok čovjeka strpaju tri metra pod zemlju i za svaki ga slučaj zaliju živim vapnom.

Od diktatora do Skeletora

Živo vapno trebalo bi biti nužnost jer čini se da je nečija misija provesti nas kroz sve faze raspadanja. Nemojte se iznenaditi kada vas neki poznati svjetski medij idućeg tjedna pogodi ekskluzivnim fotografijama pokopanog Gadafija ili video snimkom ravno iz rake. Mlado i staro u svakom će se trenutku moći uključiti i uživati u snimci transformacije diktatora u Skeletora. Svirat će lagana glazba za liftove, a pred očima će nam se odigravati najodvratnija predstava u povijesti.

Sve ovo možda djeluje kao pretjerivanje, ali nakon tko zna koje fotografije mrtvog Gadafija čini se kao sljedeći logičan korak.

Kada smo pročitali da je Gadafi ubijen, neki su mediji na slike okačili upozorenje "uznemirujuće fotografije", ali do kraja tjedna to je upozorenje iz nekog razloga nestalo. Vjerojatno zbog velikog broja klikova koji su pokazali da fotke nisu uznemirujuće već intrigantne, neodoljive i prije svega – apsolutni "must see". Dakle, zašto se pretvarati? Mrtvi Moamer Gadafi najveća je Internet senzacija od mačke koja svira klavir.  Stisnuli smo like, "šerali" to na svojim profilima i detaljno proučili svaku fotografiju iz mučne galerije od koje nitko nema previše koristi osim ako vam cilj nije zgroziti se ili bolesno naslađivati nečijom smrću. Kolekcionari fotografija do vikenda su već imali najmanje desetak duplikata i skupljanje je izgubilo "čar".

No, to nas ipak nije spriječilo da u novi tjedan krenemo s viješću: "Moamer Gadafi još uvijek mrtav".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo podnijeti, ali zašto bi?

Recite što god želite, ali ovo je bolesno. Svakim novim danom i novom fotografijom cijela ova cirkusarija postaje sve morbidnija i u ovom trenutku više nije jasno koja je poanta. Znamo da je mrtav i ako nekim čudom ne uskrsne, nema razloga da sve te fotografije i dalje gledamo. I nije pitanje možemo li sve to podnijeti. Naravno da možemo, nismo mimoze koje se nikad prije nisu susretale s nasiljem ili fotografijama mrtvih, ali zašto bi veličanje nečije smrti trebalo postati dijelom naše svakodnevice? Želite li svoj dan stvarno započeti snimkom lešine na madracu? Nekoliko fotografija manje ovaj svijet neće učiniti boljim mjestom, ali dan bez krvavog trupla još bi uvijek trebao spadati u kategoriju "boljih dana". Recimo to ovako, ako ste u srijedu pogledali "Topless DJ duo", a u četvrtak "mrtvog diktatora na hladnom limenom podu", srijeda bez ikakve sumnje odnosi pobjedu.

Da stvar bude smješnija, kada ispod snuff filmića naslovljenog "Pogledajte kako su pobunjenici smaknuli starog čupavca" ugledate podjednako senzacionalan naslov "Trebaju li djeca igrati nasilni Battlefield 3", morate se zapitati tko je ovdje luđi.

Svi smo mi Nicolas CageNaravno, na vama je da odlučite hoćete li kliknuti na ovaj naslov ili onaj o bebi koja želi zbrisati iz kolijevke, ali čak i ako spadate u skupinu onih koji u ovoj morbidnoj fascinaciji ne vide smisao, vidjeli ste barem jednu fotografiju. Nalazi se na naslovnici, nije zamagljena i ne može vam promaći. Netko vas je uzeo za ruku i na silu odveo u sobu u kojoj se Gadafi "hladi". Dakle, netko je odlučio umjesto nas i istog nas trena stavio u poziciju Nicolasa Cagea u Schumacherovom "8 mm". Doduše, nema onog glumačkog "overkilla" karakterističnog za Cagea, ali nije ugodno.

Vjerojatno bi bili zgroženi da je netko odlučio uživo prenositi smaknuće i na tome zaraditi, ali valja se zapitati i po čemu se ova situacija razlikuje i u kojem smo točno trenutku prihvatili ovu bolesnu igru kao nešto sasvim normalno? Bunimo se protiv nasilja u filmovima, sotonističke glazbe, ratnih video igara i eksplicitnog seksa, ali iz nekog razloga, razvlačenje pravog mrtvaca po apsolutno svim naslovnicama spada u kategoriju prihvatljivog sadržaja.

Prije nekoliko mjeseci koknuli su Osamu Bin Ladena i tada je američki predsjednik zabranio puštanje fotografija u javnost. Razlog je bio: "Previše su degutantne". Naravno, to je bio nedopustiv propust s njegove strane i svi smo bilo pomalo razočarani njegovom "diskrecijom". Samo nekoliko mjeseci kasnije doznali smo da čovjek nije pričao iz dupeta jer ovo što posljednjih dana dana gledamo graniči s bolešću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara