MOBITEL UMJESTO KREDITNE KARTICE

Pokusno plaćanje pomoću mobitela omogućit će tisućama Japanaca da svoje mobilne telefone koriste za kupovanje, plaćanje ulaznica i za putovanje, piše New Scientist. L

Telekomunikacijska tvrtka NTT DoCoMo i elektronički div Sony odlučili su u mobitele ugraditi kartice s čipovima, što će, kao i kod drugih kartica za koje nije potreban kontakt, korisnicima omogućiti da mobitel jednostavno postave blizu čitača kako bi ti uređaji razmijenili informacije. Time se izbjegava potreba tiskanja ulaznica i omogućuje jednostavna naplata.

Riječ je o privlačnoj i vrlo naprednoj tehnologiji, misli Rob Bamforth iz tvrtke Bloor Research u Bletchleyu. "Sustavi mobilne telefonije već su izgrađeni tako da pružaju sigurnost, a već postoje i različiti načini plaćanja".

Na kartice ugrađene u pokusne mobitele mogu se pohraniti dva KB informacija, a to je dovoljno za obavljanje brojnih funkcija. Takvi mobiteli mogu poslužiti npr. kao identifikacijska iskaznica, karta za putovanje ili za prijavu na računalo u mreži neke tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako ljudi budu koristili mobitele za svoje posebne potrebe, to bi moglo promijeniti i ulogu telefonskih operatera, pa bi telekomunikacijske tvrtke postale sličnije tvrtkama koje danas pružaju usluge kreditnih kartica.

Pokus koji je danas počeo u Japanu provodit će se do ljeta 2004., a u tom će razdoblju tisuće posebno prilagođenih telefona biti predano zaposlenicima 25 tvrtki koje sudjeluju u pokusu. Usluge koje će biti pružane uključuju kupovanje karata mobitelom te prijavu za ukrcavanje na zrakoplov.

Kartice s čipovima u Japanu već se dugo koriste u javnom prijevozu, a tehnologiju nazvanu FeliCa tvrtka Sony razvila je još 1988. Ovaj pokus bitno se razlikuje od prijašnjih modela jer sada mobiteli mogu pohraniti informacije o kupovanju na karticu s čipom u samom uređaju.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara