Modeli A i B bez rezultata: HNB oslobodio 6,3 milijarde kuna za kredite gospodarstvu

Foto: Lider

HRVATSKA narodna banka danas je izvijestila da bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 850 milijuna eura, odnosno 6,3 milijardi kuna, za kreditiranje projekata u gospodarstvu.

Do tih sredstava će se doći temeljem smanjenja stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze sa 20 na 17 posto. "Takvom odlukom guvernera Hrvatske narodne banke dr. Željka Rohatinskog, koja je donijeta danas a stupit će na snagu odmah nakon objave u Narodnim novinama, nastoje se potaknuti ulaganja u nove projekte, koji bi u što kraćem roku mogli pridonijeti poboljšanju izvoza i stanja platne bilance, a tako i otvaranju novih radnih mjesta. Procjenjuje se da bi to bila poglavito ulaganja u prerađivačkoj industriji i turizmu", pišu u priopćenju iz HNB-a.

Modeli A i B nisu dali očekivane rezultate

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kažu kako bi se odabrani projekti financirali u okviru bankarskog sustava i potpuno neovisno od dosadašnjim modelima A i B, za koje smatraju da "nisu polučili očekivane rezultate". " O tome svjedoči i činjenica da od 2 milijarde kuna položenih za njihovu realizaciju na posebnom računu - od ukupno 2,9 milijardi kuna koje je središnja banka pustila u korištenje, snizivši prije godinu dana s namjerom potpore tom programu stopu obvezne pričuve s 14 na 13 posto - do danas leži neupotrebljeno na istom računu više od polovicu tih sredstava", pišu iz HNB-a.

Rohatinski je ovu odluku donio nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca. "S obzirom da je i već postojeća likvidnost u bankovnom sustavu visoka, ovaj dodatni iznos sredstava raspoloživih za ulaganja trebao bi donijeti lakšu realizaciju kredita i povoljnije kamatne stope od dosadašnjih za sve projekte, koji se mogu brzo realizirati, s realnim izgledima za rentabilno i konkurentno poslovanje na domaćem i inozemnom tržištu", stoji u priopćenju HNB-a.

Ističu da će HNB pratiti način, dinamiku i svrsishodnost uporabe oslobođenih sredstava te ovisno o tome poduzimati daljnje mjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara