MODIFICIRANJEM GENA MOGLE BI SE UZGOJITI ZDRAVIJE BILJKE

Modificiranjem gena mogle bi se uzgojiti zdravije biljke bogatije hranjivim tvarima, koje bi ljude štitile od raka i ostalih bolesti, objavili su američki znanstvenici.

Oni tvrde da geni koji štite biljke od sunčevih zraka, suše i drugih stresova, u ljudskom tijelu mogu služiti kao zaštita od oštećenja koja mogu dovesti do raka, sljepoće i kroničnih bolesti.

´Mnoge komponente koje štite biljne stanice, mogu zaštititi i ljudske stanice´, tvrde Barbara Demmig-Adams i William Adams sa sveučilišta Colorado. ´Jačanje otpornosti biljaka moglo bi zato povoljno utjecati i na povećanje njihove hranjive vrijednosti.´

Greenpeace i druge organizacije za zaštitu okoliša vjeruju da genetski inženjering može uvesti potencijalno opasne alergene u hranu i stoga se protive genetskoj modifikaciji usjeva.

Biljke proizvode antioksidante kojima štite lišće i plodove od štete uzrokovane suncem, a ti isti antioksidanti štite ljudsko oko od štetnih sunčevih zraka, otkrili su biolozi. Oni mogu pojačati i reakciju imunološkog sistema na srčane bolesti i rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici iz nekoliko tvrtki i istraživačkih centara već rade na metodama uzgoja riže na tlu prepunom soli, koja će uspijevati i pri niskim temperaturama i sadržavati dodatni vitamin A.

´Poboljšavanje antioksidanta biljke moglo bi donijeti dvostruku korist. Mogli bismo izazvati reakciju biljke na stres iz okoliša dok istodobno poboljšavamo hranjivost plodova´, izjavio je bračni par Adams.

Liječnici već neko vrijeme potiču pacijente da jedu što više povrća, jer sve brojnija istraživanja pokazuju kako dijeta bogata cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem znatno smanjuje rizik od raka, bolesti srca pa čak i bolesti poput dijabetesa i sljepoće.

Znanstvenici upozoravaju i na druga istraživanja koja pokazuju neke od osnovnih molekularnih mehanizama koji naglašavaju te dobrobiti. Biljke se, primjerice, moraju osloboditi viška energije generirane fotosintezom, što postiže složena interakcija gena.

Neka su istraživanja pokazala da se hranom može utjecati na hiperaktivnost, shizofreniju i disleksiju. Dodavanje kiselina omega-3, kojima je bogata soja, kanola i riblje ulje, mogu dovesti do poboljšanja kod oboljelih od tih poremećaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara