Mofaz: Izraelska sigurnosna ograda ići će uzduž zelene crte

IZRAELSKI dužnosnici preradili su planiranu trasu nedovršenog dijela izraelske sigurnosne ograde tako da ona neće zahvaćati dio palestinske zemlje na Zapadnoj obali, kazao je u ponedjeljak izraelski ministar obrane Shaul Mofaz.

Mofaz je kazao da su tu novu trasu, promijenjenu nakon odluke izraelskog Vrhovnog suda, odobrili i obrambeni dužnosnici i premijer Ariel Sharon. Sharonov glasnogovornik je međutim kazao da konačna odluka još nije donesena.

Izrael je u prvom planu namjeravao uključiti više židovskih naselja na južnom dijelu Zapadne obale u "izraelsku" stranu ograde. Time bi se efektivno anektiralo oko 30 četvornih kilometara teritorija koje je Izrael osvojio u bliskoistočnome ratu 1967. godine.

Izraelska "sigurnosna ograda", kojoj je cilj - prema izraelskoj strani sprječavanje ulaska palestinskih samoubojica na izraelsko područje, izvrgnuta je oštrim međunarodnim kritikama ali i kritikama unutar Izraela.

Dosad izgrađeni dio sigurnosne ograde sprječava tisuće Palestinca da odu na posao ili u školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izraelski Vrhovni sud u lipnju je donio odluku da se trasa sigurnosne ograde mora promijeniti te da se u obzir moraju uzeti palestinske humanitarne zabrinutosti, čak i pod cijenu sigurnosti.

Zbog toga su izraelski obrambeni dužnosnici promijenili trasu u južnom dijelu Zapadne obale, gdje izgradnja još nije započela.

Nova trasa ići će uzduž tzv. "zelene crte" koja od 1967. dijeli Izrael i Zapadnu obalu.

"Postigli smo dogovor da ograda ide uzduž zelene crte", kazao je Mofaz.

(Hina) xnab ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara