Moguća milijunska prijevara u obnovi Iraka

Sjedinjene Države pokrenule su istragu o milijunima dolara nestalim u Iraku nakon što je revizija otkrila znakove moguće prijevare u iznosu od gotovo 100 milijuna dolara od novca za obnovu zemlje, piše u utorak list The Washington Post.

Riječ je o novcu određenom za projekte obnove u južnom i središnjem dijelu Iraka.

Revizori američkog Ureda posebnog inspektora za fond za obnovu Iraka utvrdili su da se od 119,9 milijuna dolara doznačenih za projekte uopće ne zna gdje je 7,2 milijuna dolara, a za utrošenih 89,4 milijuna dolara ne postoji dostatna dokumentacija, piše Post pozivajući se na revizorsko izvješće.

Revizija je zaključila da nema jamstva da nije došlo do "prijevare, rasipanja i zloporabe" u upravljanju novcem.

Novac za projekt došao je iz Razvojnog fonda za Irak u kojem su sredstva od prodaje iračke nafte, bivšeg UN-ovog programa nafta-za-hranu i iračke imovine vraćene iz inozemstva, a njegovo trošenje nadgledao je ured u multinacionalnim snagama koje predvodi SAD.

Revizija navodi slučaj dvojice agenata koji su isplaćivali novac na terenu i koji su napustili Irak, a da se ne zna što je s 1,5 milijuna dolara za koje su bili odgovorni.

Nekoliko drugih izvješća američke vlade ovoga proljeća utvrdilo je velike manjkavosti u tome kako američke vlasti upravljaju financijama u Iraku.

Pentagonova revizija pronašla je više od 200 milijuna dolara sumnjivih troškova u ugovoru za opskrbu gorivom Iraka koji je bez natječaja dobila tvrtka Halliburton, kojom je prije nego što je postao američki potpredsjednik upravljao Dick Cheney.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara