Mogućnost napada na Irak bez obzira na nalaze unspektora

NEUSPJEH UN-ovih inspektora u pronalaženju dokaza programa biološkog, kemijskog ili nuklearnog oružja u Iraku nije učinio ništa da ukloni mogućnost američkog napada na tu zemlju, piše list Chicago Tribune.

UN-ovi inspektori će u četvrtak podnijeti privremeno izviješće Vijeću sigurnosti u kojem se očekuje da će optužiti Irak da nije dao ključne odgovore o svojim programima oružja, ali ne i novi dokaz da Irak gomila oružje masovnog uništenja.

Vlada predsjednika Busha ipak drži da čak i bez određenih nalaza o oružju postoje dovoljni dokazi o iračkom nepoštivanju njegovih obaveza koji opravdavaju vojni napad, piše Chicago Tribune.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bushova administracija smatra da u 12.000 stranica dugom izviješću Iraka o oružju nema navoda o 6.000 kemijskih bombi preostalih iza rata s Iranom kojima su inspektori 1998. ušli u trag, a sumnja se da je Saddam Hussein izvezao kemijsko oružje u Siriju kako bi ga sakrio od inspektora, piše list.

Praznine u iračkoj izjavi o programima oružja mogu dati SAD-u racionalno opravdanje za uporabu vojnih snaga protiv Iraka, navodi Chicago Tribune riječi američkih dužnosnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara