MOL želi u Ini zadržati svu dobit iz prošle godine i iskoristiti je za daljnja ulaganja

MOL želi u Ini zadržati svu dobit iz prošle godine i iskoristiti je za daljnja ulaganja

Foto: Ina

NAJVEĆI dioničar Ine, mađarski MOL, je od Upravnog i Nadzornog odbora Ine zatražio da se skupština dioničara hrvatske naftne kompanije održi u tjednu koji počinje 16. svibnja ove godine. Najavili su da će tražiti da se sav profit Ine zadrži u kompaniji i iskoristi za daljnja ulaganja.

"INA je napravila odličan posao prošle godine, ostvarivši snažnu dobit nakon niza godina s ozbiljnim gubicima. Čvrsto vjerujemo da bi se ta dobit trebala iskoristiti za budućnost, a ne za sadašnjost. Prava stvar koju INA i njeni dioničari sada trebaju napraviti jest povećati vrijednost kompanije nastavkom neophodnih ulaganja i razvojem. Vrijeme je sjetve, a ne žetve. Ne smijemo pasti u zamku i danas pojesti sredstva koja nam osiguravaju budućnost", kazao je glasnogovornik MOL grupe Domokos Szollas te dodao kako takav prijedlog naglašava njihovu predanost financijskoj stabilizaciji Ine.

Inina dobit u 2010. godini 958 milijuna kuna

"Osigurat ćemo zadržavanje financijske fleksibilnosti i odgovarajuće razine likvidnosti, istodobno potvrđujući učinkovito poslovanje u trenutnom poslovnom okruženju", kazao je Szollas. Iz MOL-a izvještavaju da je INA u 2010. godini ostvarila dobit od 958 milijuna kuna te vjeruju kako su dobri rezultati uglavnom posljedica napora koje je uložila uprava uz poboljšanje vanjskog okruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kažu kako su INA zbog isplate dugova Hrvatskoj i dobavljačima u prošloj godini morala znatno povećati razinu zaduženja i to iznad dugoročno održive razine. Smatraju kako bi zadržavajući dobit INA mogla smanjiti zaduženost i ojačati financijsku poziciju. "Osim toga, zbog situacije na Bliskom istoku, gdje se može očekivati veća razina rizika, INA treba pažljivo analizirati svoje prihode, koji dijelom ovise o ovoj regiji". rekao je Szollar. Pohvalili su se da je nižim troškovima i poboljšanjem učinkovitosti INA u prošloj godini uspjela uštedjeti oko 450 milijuna kuna.

INA i MOL od 2008. godine na investicije potrošili 12 milijardi kuna

"INA je također revidirala rastrošne ugovore u područjima informatike i komunikacija, upravljanja zgradama, prijevoza i proizvodnih materijala te uvela novi natječajni proces u cilju godišnje uštede od više od 100 milijuna kuna", pišu iz MOL-a te dodaju kako je INA usprkos gospodarskoj krizi nastavila s programima ulaganja. Od 2008. godine je INA zajedno s MOL-om potrošila 12 milijardi kuna na investicije. Ističu kako se tijekom prvog tromjesečja dovršavaju ključni investicijski programi, kao što su modernizacija riječke rafinerije i projekt Hayan u Siriji.

"U ovom procesu MOL je neprekidno pružao podršku Ini kroz kredite i znanje u najkritičnijim razdobljima. U zadnjih deset godina INA je utrošila više od 24 milijarde kuna na investicije u Hrvatskoj i inozemstvu. Od trenutka kada je MOL preuzeo operativnu kontrolu, Inini godišnji kapitalni troškovi povećani su za više od 50 posto", pišu iz MOL-a te dodaju da se dobit iz 2010. godine mora iskoristiti kako bi se postavila nova osnova za budući rast kroz velika ulaganja u sve poslovne segmente.

Smatraju da bi ulaganja u istraživanje i proizvodnju na Jadranu i u Siriji osiguralo povećanje proizvodnje ugljikovodika, dok bi nastavak modernizacije rafinerija osigurao stabilno poslovanje rafinerija uz bolje prinose od bijelih proizvoda, povećanje proizvodnje EURO V goriva te nižu potrošnju i gubitke. "Investicijski projekti će znatno doprinijeti konkurentnosti Ine i osigurati budući rast i profitabilnost, čime će INA dostići vodeći položaj na regionalnom tržištu", zaključio je glasnogovornik MOL-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara