MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA OD 18. DO 25. siječnja

Dvadeseta po redu molitvena osmina za jedinstvo kršćana održat će se od 18. do 25. siječnja u Zagrebačkoj nadbiskupiji, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinstvo biskup Vlado Košić, predsjednik Povjerenstva zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog. L

Geslo ovogodišnje molitvene osmine "Mir vam svoj dajem " uzeto je iz Ivanova Evanđelja, a osim Zagreba molitve će se održati u Bjelovaru, Sisku, Karlovcu i Krapini, rekao je biskup Košić.

Tajnik Povjerenstva zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog Zvomnimir Kurečić pojasnio je datum održavanja molitvene osmine za jedinstvo kršćana rekavši da se nekada na početku te osmine 18. siječnja slavio blagdan Katedre sv. Petra u Rimu, a 25. siječnja blagdan obraćenja sv. Pavla.

Govoreći o geslu ovogodišnje poruke, Kurečić je dodao kako se ona nastavlja na poruku Svetog Oca za ovogodišnji Svjetski dan mira.

O značenju molitvene osmine govorili su Željko Mraz, tajnik Saveza baptističkih crkava, Branko Berić, predstavnik Evangeličke crkve, i paroh Srpske pravoslavne crkve o. Milan Topić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit koliko su crkve ekumenski zrele pred izazovom Europe koja se ujedinjuje i postoje li političke i konfesionalne prepreke u tomu, biskup Košić je odgovorio da tu nema nikavih zapreka.

Paroh Srpske pravoslavne crkve Milan Topić komentirao je neke dijelove božićne poruke patrijarha Pavla, posebice kosovskog zavjeta, napomenuvši da se to ne tiče aktualne političke situacije.

Po njegovim riječima, kosovski zavjet srpsko je opredijeljenje za kršćanski život, borba za vjeru srpskog naroda u doba prevlasti Osmanskoga Carstva na teritoriju tadašnje srpske države.

"Borba za kršćanski život vodila se i u ostalim dijelovima Europe", rekao je paroh Topić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara