Monografija o endemičnom bilju dinarskih planina

Popularnoznanstvena monografija o endemičnom bilju hercegovačkih planina Vran, Čvrsnica i Čabulja sarajevskog botaničara dr. Čedomila Šilića (1937.) nedavno je izišla iz tiska.

Knjiga "Endemične i rijetke biljke Parka prirode Blidinje" predstavlja 174 biljne vrste ili podvrste s više od 230 fotografija u boji i s više od 800 autorskih crteža biljnih detalja. Ona obuhvaća velik broj vrsta iz dinarskog planinskog niza i drugih područja u jugoistočnoj Europi.

Te planine "predstavljaju pravi botanički eldorado" koji nastanjuje vjerojatno oko 1500 vrsta i podvrsta biljaka, među njima velik broj endemičnih i reliktnih vrsta, a zabilježeno je i oko 50 biljnih zajednica različitih kategorija, napisao je Šilić.

Monografija je najavljena kao prvijenac u novoj ediciji "Priroda BiH" Matice hrvatske iz Čitluka i Franjevačke kuće Masna Luka na Čvrsnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od opisanih biljaka prvi su put nađene i opisane na području današnjeg Parka prirode Blidinje, a neke su tzv. stenoendemi, tj. mogu se naći samo na uskom lokalitetu, npr. Handel-Macetijeva mišjakinjica "na jugozapadnim padinama Vilinca (vrh Čvrsnice, 30-ak kilometara sjeverno od Mostara, između 2015 i 2105 metara nadmorske visine) i nigdje više u svijetu!"

Pored biljnih vrsta knjiga donosi pregled istraživanja flore te geografski opis planina, njihovu geološku sliku, karakteristike tla i hidrologije te klimu i florističke i vegetacijske karakteristike.

Šilić je za prethodne botaničke monografije, čija su izdanja višekratno ponavljana, dobivao mnoge pohvale znanstvene javnosti i likovne kritike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara