monografija o špilji vjetrenici predstavlja se sutra u zagrebu

Znanstvenopopularna monografija novinara i publiciste Ive Lučića: "Vjetrenica pogled u dušu Zemlje" bit će predstavljena u četvrtak u Zagrebu.

Riječ je o knjizi koja po prvi put na jednom mjestu objavljuje gotovo sve dostupne informacije o špilji, prikupljane godinama s različitih sveučilišta, iz biblioteka i privatnih zbirki niza europskih zemalja.

Špilja Vjetrenica se nalazi u Popovom polju u jugoistočnoj Hercegovini i poslužila je kao primjer prikazivanja bogatstva dinarskog krša, koji u svjetskim razmjerima slovi kao školski primjer te vrste reljefa.

Monografija, koju su službeno preporučili Savez speleologa BiH i Hrvatsko biospeleološko društvo, namijenjena je širokoj publici, učiteljima, đacima i studentima, ali i stručnjacima. Knjizi su, kao vrijednom znanstveno-popularnom djelu, pažnju posvetili i brojni domaći i inozemni znanstvenici za 8. Hrvatskog biološkog kongresa održanog krajem rujna u Zagrebu.

Obilje teksta, više od 200 fotografija, 65 ilustracija, crteža i faksimila, 15 karata i tablica, u monografiji govore o dinarskom kršu i njegovim začudnim pojavama. U knjizi se isprepleću podaci, znanja i metode opisa što izvorno pripadaju speleologiji, biologiji, geologiji, povijesti umjetnosti, mitologiji.

Autorica najznačajnijih fotografija je Ana Opalić, koja je bila jedna od dvoje hrvatskih predstavnika na ovogodišnjem 50. Biennalu u Veneciji.

Monografija će biti predstavljena u Teatru Exit u Zagrebu, uz multimedijalni prikaz špilje Vjetrenice.

(Hina) vl vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara