Moody´s opet u akciji: Ponovno skresan talijanski kreditni rejting, perspektiva negativna

Moody´s opet u akciji: Ponovno skresan talijanski kreditni rejting, perspektiva negativna

Foto: AFP

AGENCIJA Moody's sinoć je skresala talijanski kreditni rejting s Aa2 na A2, uz naznaku da je perspektiva negativna.

Agencija je kao glavni razlog navela preveliki javni dug u kombinaciji s "povećanim rizikom dugoročnog financiranja zemalja eurozone". Unatoč tome što Italija trenutno nema prevelike potrebe za zaduživanjem, i što privatni sektor u zemlji nije previše opterećen dugom, Moody's tvrdi kako je opći stav tržišta negativno usmjeren u odnosu na euro.

Moody's je također upozorio na slabi projicirani rast talijanske ekonomije, navodeći strukturalne probleme u zemlji i općenito usporavanje globalne ekonomije kao glavne uzroke za to. Naglasak je stavljen i na "implementacijske rizike" na polju ekonomije i politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlusconi očekivao takvu odluku

Talijanski premijer Silvio Berlusconi kazao je kako se takva odluka Moody's mogla i očekivati. "Talijanska vlada u potpunosti je posvećena ostvarenju zacrtanih ciljeva u pogledu proračuna, i radimo sve što možemo po tom pitanju", kazao je. Za njegov plan o "uravnavanju" proračuna do 2013. godine Europska komisija je već dala zeleno svjetlo.

Negativno izvješće Moody'sa stvorit će dodatne probleme za Italiju, jer ionako posuđuju novce po vrlo skupoj cijeni, a ona će sad biti još i veća. Beskompromisna politika Moody'sa mogla bi zabrinuti i ostale zemlje eurozone koje su u sličnoj poziciji poput Italije. To prije svega vrijedi za Španjolsku koja također posuđuje po skupim kamatama, nakon što je tržište izgubilo povjerenje u njihove fiskalne kapacitete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara