Mora su jedina nada za zalihe vode

SVE VEĆU potražnju za pitkom vodom moći će se zadovoljiti tek ako se počne s pročišćavanjem morske vode jer rijeke i jezera više ne mogu podmiriti trenutne potrebe, upozorila je Španjolska i obznanila nacionalni program za borbu protiv nestašice vode.

Nova socijalistička vlada odbacila je plan o skretanju toka najduže španjolske rijeke Ebro kako bi se navodnjavao jugoistok zemlje. Nova vlada tvrdi da bi to štetno djelovalo na močvarne predjele sjevera, previše bi koštalo, a vode opet ne bi bilo dovoljno.

Prema novim prijedlozima, s moderniziranjem postojeće infrastrukture i izgradnjom novih postrojenja za desalinaciju dobilo bi se 1,063 kubičnih hektometara vode, odnosno oko tri posto potrošnje Španjolske, uglavnom za poljoprivredu i turizam.

"Morska voda, tvrde znanstvenici, voda je budućnosti za čovječanstvo jer je slatkovodnih izvora sve manje i sve su zagađeniji", smatra španjolska vlada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolsku redovito svake godine pogađaju nestašice vode, i ona tehnologiju desalinacije rabi posljednjih 30 godina. Do sada je izgradila 700 postrojenja za pročišćavanje morske vode.

Novi program, koji će koštati 3.8 miljardi eura, naišao je na odobravanje povjerenice EU za okoliš Margot Wallstrom. EU će pokriti troškove u visini 1.26 milijardi eura.

(Hina) xvk ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara