MORH niječe da je pukovnik Andrija Bartulić dobio otkaz zbog javnih izjava

MINISTARSTVO obrane zanijekalo je danas tvrdnju da je pukovnik Andrija Bartulić dobio otkaz zbog svojih javnih izjava, navodi da je od 1. kolovoza 2001. do 15. ožujka 2003. neprekidno bio na bolovanju te da je, kad mu je utvrđena zdravstvena nesposobnost, časno otpušten s pravom na invalidsku mirovinu.

Ustavni je sud jučer na temelju prijedloga pukovnika Bartulića poništio odluku bivšeg ministra obrane Joze Radoša o zabrani nastupa u medijima pripadnicima MORH-a i OS-a.

MORH u današnjem priopćenju navodi da su pojedini mediji u izvješćima o odluci Ustavnog suda naveli da je Bartulić zbog izjava u javnosti dobio otkaz te da to nije točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pukovnik Bartulić je u vrijeme javnih nastupa i nakon njih bio na bolovanju, a neprekidno od 1. kolovoza 2001. do 15. ožujka 2003. Zdravstveno povjerenstvo MORH-a utvrdilo da je zdravstveno nesposoban pa je časno otpušten s pravom na invalidsku mirovinu, navodi se u priopćenju.

Odlukom ministra obrane 2001. Bartulić je stegovno odgovarao, ali nije dobio otkaz. Ustavni sud poništio je odluku bivšeg ministra obrane Joze Radoša o strogoj zabrani nastupa u medijima pripadnicima MORH-a i Oružanih snaga kao neustavnu zbog prekoračene ovlasti i povrjede zajamčene slobode javne riječi.

Stegovni postupak protiv Bartulića pokrenut je zbog govora koji je u ime splitske HVIDR-e održao 29. travnja 2001. na prosvjednom skupu protiv smjene tadašnjeg glavnog urednika "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića.

Na tu se odluku žalio Ustavnom sudu, smatrajući da su mu povrijeđena ljudska prava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara