MORH o intervenciji u Libiji: Hrvatska ne raspolaže sa snagama koje treba NATO

Foto: AFP

MINISTARSTVO vanjskih poslova je izvijestilo da Hrvatska izražava duboku zabrinutost situacijom u Libiji koja, uz stalne nove civilne žrtve, predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

Hrvatska je pozvala na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i zahtijeva prekid borbenih djelatnosti i svih oblika nasilja, a posebno napada na civile. "Kao država koja aktivno sudjeluje u međunarodnim naporima s ciljem sprječavanja daljnjeg stradavanja civila u Libiji, Republika Hrvatska pozdravlja donošenje Rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se donosi niz mjera, uključujući zabranu borbene upotrebe libijskog zračnog prostora", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Hrvatska se usklađuje s NATO-om

Na pitanje kako će Hrvatska reagirati na moguće zračne napade na Libiju glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun nam je rekao da se Hrvatska po tom pitanju usklađuje s NATO-om te nas je uputio na priopćenje glavnog tajnika tog vojno političkog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik NATO-a Andres Fogh Rasmussen je danas kazao da savez pozdravlja rezoluciju koja je poslala "snažnu i jasnu" poruku međunarodne zajednice Gadafijevom režimu. "Odmah zaustavite brutalno i sistematsko nasilje nad libijskim narodom", kazao je Rasmussen i dodao kako NATO završava planove kako bi bio spreman na "primjerenu akciju" za podršku rezolucije, kao dio širih međunarodnih napora.

"NATO nije donio odluku o započinjanju bilo kakve operacije"

"Postoji hitna potreba, jasna potpora u regiji te jasan UN-ov mandat za poduzimanje potrebne međunarodne akcija", kazao je Rasmussen te dodao kako saveznici stoje iza legitimnih težnji libijskog naroda za slobodom, demokracijom i ljudskim pravima. Prema ovome jasnom stavu čini se da NATO podržava akciju nekih Zapadnih zemalja za napadom na Libiju, a očito će ih onda i Hrvatska podržati. 

Iz hrvatskog Ministarstva obrane kažu da NATO još nije donio nikakvu odluku o započinjanju bilo kakve operacije. "Temeljem razvoja situacije u Libiji, a posebno u svjetlu najnovije rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, NATO je ubrzao proces planiranja eventualnih aktivnosti odgovora na krizu u Libiji", odgovaraju iz MORH-a za Index te podsjećaju da je za svaku akciju NATO-a potrebna jednoglasna i eksplicitna odluka sjevernoatlantskog vijeća.

Hrvatska vojska ne raspolaže sa snagama koje bi NATO eventualno trebao

"Procjenjujući moguće mjere odgovora na krizu u Libiji, možemo zaključiti da Oružane snage RH ne raspolažu u ovom trenutku sa snagama koje bi NATO eventualno trebao", zaključuju iz MORH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara