MORH: U tijeku čišćenje protupožarnog bunara u vojarni Pleso

U VOJARNI Pleso je u tijeku čišćenje jednog od dva protupožarna bunara u kojima je bivša JNA ostavila minsko-eksplozivna sredstva prije nego je izvršena primopredaja 25. prosinca 1991. godine, priopćilo je danas Ministarstvo obrane.

Odmah nakon primopredaje počelo se s razminiravanjem s površine vode, međutim kako nepogodne vremenske prilike nisu dopuštene daljnje čišćenje jer su se bunari stalno punili vodom, ovoljetno sušno razdoblje omogućilo je da se 24. srpnja započne s pregledom i razminiranjem jednog protupožarnog bunara. Mine koje se nalaze u bunaru nisu naoružane, tj. nemaju pripadajuće upaljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na razminiranju su angažirani pirotehničari, ronioci i stručnjaci za rad s pumpama za izbacivanje vode iz sastava 33. Inženjerijske brigade (bojne za razminiranje). Zbog obujma posla bili su angažirani i djelatnici Vatrogasne zajednice Velike Gorice, a postupalo se prema odobrenom elaboratu za razminiranje.

Od početka razminiranja - čišćenja protupožarna bunara do danas izvađene su protutenkovske i protupješačke mine, ručna mobama, AP puške, upaljači za mine i eksploziv težak oko 2.800 kilograma.

S obzirom da nemamo tehničkih podataka o protupožarnim bunarima ne možemo sa sigurnošću predvidjeti koliko će trebati da se razminiraju, odnosno očiste od minsko-eksplozivnih sredstava, stoji u prioćenju Ministarstva obrane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara