Moskva pokušava obuzdati rastući antiamerikanizam

NE OPSTUPAJUĆI od svojeg protivljenja ratu u Iraku, Moskva je u posljednja 24 sata o koalicijskim snagama počela govoriti nešto blažim tonom, želeći time, kako se čini, obuzdati val antiamerikanizma u Rusiji koji je zaprijetio cjelokupnim odnosima s Washingtonom i Londonom.

Signal je stigao izravno iz Kremlja, od ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je kazao: "Iz političkih i gospodarskih razloga, Rusiji nije u interesu neuspjeh Sjedinjenih Država u Iraku".

Naglasio je ipak da se Rusija zauzima za "vraćanje iračkog problema u okvir UN-a".

Ne osuđujući izravno američku akciju u Iraku, Putin je ocijenio da "dramatičan razvoj događaja" dokazuje ispravnost stajališta Moskve, koja se zauzima za mirno rješenje.

Promjene naglaska u službenim ruskim izjavama potvrdio je u četvrtak i ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov, koji je u Bruxellesu izrazio spremnost na "konstruktivan dijalog" s američkim i britanskim kolegama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa"Spremni smo na konstruktivan dijalog, tim više što se dnevni red pregovora ne ograničava samo na iračko pitanje. Predlažemo razmatranje cjelokupnih rusko-američkih i rusko-britanskih odnosa, čiji je razvoj važan sam po sebi i odgovara dugoročnim interesima naših država", rekao je Ivanov.

Sve donedavna Putin je američki napad ocjenjivao kao "veliku pogrešku" tražeći od UN-a da se izjasni o legitimnosti vojne akcije, na što je Washington odgovarao optužbama da je Rusija naoružavala Bagdad.

Kremlj time pokušava, kako se čini, sačuvati ne samo antiterorističku koaliciju, već i obuzdati sve jače antiameričko raspoloženje u Rusiji, koje najbolje ilustrira primjer jednog od duhovnih vođa ruskih muslimana koji je u četvrtak pozvao na džihad protiv Sjedinjenih Država.

Dnevni list "Izvjestija" postao je glasnogovornikom umjerenosti koju traže ruske vlasti. List je objavio članak pod naslovom "Bush nije Hitler, niti je Rusija neprijatelj SAD-a", a suprotne teze mogu se često čuti na ruskim nacionalnim televizijama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara