Moskva: Ruski sud presudio u korist muslimanske vjernice

RUSKI Vrhovni sud presudio je u korist muslimanske vjernice, dopustivši da ona na fotografiji za putovnicu ima glavu pokrivenu maramom, unatoč ruskome zakonu koji zabranjuje pokrivala za glavu na takvim fotografijama.

"Sud je poništio raniju presudu. Od sada će biti dopušteno da žene na fotografijama imaju maramom pokrivenu glavu", kazala je glasnogovornica suda.

Ranije podnesen zahtjev žena iz muslimanske pokrajine Tatarstana, u kojoj živi većinsko muslimansko stanovništvo, da na fotografijama imaju maramom pokrivenu glavu što im nalaže njihova vjera, odbijen je u ožujku. No, borci za ljudska prava osudili su takvu odluku suda, okarakteriziravši je znakom sve snažnijeg anti-islamskog ozračja u Moskvi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vladimir Putin tijekom prošlogodišnjeg posjeta Tatarstanu podupro je prvobitnu odluku suda, objasniviši kako za sva područja Rusije vrijede jednaka pravila.

Skupine koje se zalažu za obranu ljudskih prava optužuju Rusiju, u kojoj je od 147 milijuna stanovnika 20 milijuna muslimana, da potiče anti-islamsko ozračje u sklopu nastojanja Moskve da zaustavi pobunu u Čečeniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara