Most za Pelješac mora biti viši od 40 metara

STRUČNI tim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zadužen za ocjenu prihvatljivosti projekta gradnje mosta kopno-Pelješac, predložit će podizanje visine mosta iznad 30 metara kako bi se riješilo pitanje nesmetanog prilaza velikih brodova Neumu, najavio je voditelj ove skupine Kemal Karkin.

"Konkretno, zatražit ćemo da u Neumski zaljev mogu neometano uplovljavati brodovi od 200 dužnih metara", izjavio je Karkin kako ga u petak citira sarajevsko "Oslobođenje".

Prema postojećim procjenama, ovakav zahtjev podrazumijeva da most mora biti viši od 40 metara.

Karkin je također istaknuo kako je procjena da je konstrukcija mosta kakvu je predložila hrvatska strana dosta kruta pa bi se trebala izmijeniti.

"Njenom bi se promjenom moglo značajno dobiti na visini mosta", kazao je dodavši kako su u Sarajevu dobili i stručno mišljenje konstruktora koji ukazuju na mogućnost gradnje pokretnog mosta.

Izvješće stručne skupine bit će proslijeđeno Vijeću ministara BiH, a bude li prihvaćeno poslužit će kao osnova za rasprave unutar interresorne međudržavne radne skupine u okviru koje će ministri iz Hrvatske i BiH pripremiti prijedloge konkretnih rješenja za sva postojeća otvorena pitanja u odnosima između dvije zemlje.

Dogovor o tome su u srijedu postigli hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić kada su se sastali u Zagrebu.

Interresorna skupina bi prijedloge trebala pripremiti do narednog službenog posjeta hrvatskog premijera Sanadera BiH, koji se može očekivati do sredine svibnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara