Mostar: Hrvati za jednu općinu i jednu izbornu jedinicu

SKORO 99 posto glasača, od onih koji su izašli na jučerašnji referendum u tri većinske hrvatske općine u Mostaru, izjasnilo se za ustroj Mostara kao jedne općine i jedne izborne jedinice, priopćeno je danas službeno na konferenciji za novinare triju većinskih hrvatskih općina.

U tri većinske hrvatske općine u Mostaru registrirano je blizu 40.000 glasača a na referendum ih je u nedjelju izišlo više od 70 posto. Od tog broja skoro 99 posto se izjasnilo za ujedinjenje Mostara u jednu općinu i jednu izbornu jedinicu, rečeno je na konferenciji za novinare.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije su se dvije (od tri) većinske bošnjačke mostarske općine na referendumu izjasnile protiv ukidanja tri većinske bošnjačke općine i protiv ustroja Mostara u jednu izbornu jedinicu. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown više je puta upozoravao kako jednonacionalni referendumi u Mostaru nisu nelegalni ali nisu niti mudri i mogu predstavljati, kako se izražavao, opasnost za BiH.

Voditelj Povjerenstva za preustroj Mostara Norbert Winterstein je izradio prijedlog novog Statuta za ustroj grada kojeg podržava Ashdown, ali ga ne podržavaju političke stranke u Mostaru. Stranka demokratske akcije odbacuje Wintersteinov prijedlog o ukidanju sadašnjih šest općina (tri većinske bošnjačke tri većinske hrvatske) tvrdeći kako bi takvim ustrojem mostarski Bošnjaci bili u podređenom položaju u odnosu na Hrvate. Međutim, SDA prihvaća Wintersteinov prijedlog o postojanju šest izbornih jedinica u Mostaru za predstojeće općinske izbore zakazane za listopad ove godine. S druge strane HDZ BiH odbacuje Wintersteinovg prijedlog o postojanju šest izbornih jedinica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara