Mostar: Hrvatska gimnazija odbija ujedinjenje s bošnjačkom

ŠKOLSKI odbor mostarske gimnazije fra Dominika Mandića u ponedjeljak je ponovno odbacio mogućnost ujedinjavanja te srednje škole iz zapadnog s 1. gimnazijom iz većinskog bošnjačkog dijela grada.

Profesori su se time usprotivili naputku ministra obrazovanja, provjete, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Jagi Musi koji je prošloga tjedna naložio administrativno ujedinjavanje dviju škola pod istim krovom.

Kako je nakon sjednice rekla predsjednica Đurđica Kordić, Školski odbor donio je isti zaključak kako ujedinjenje za sada nije moguće. Odgodili su svoje definitivno izjašnjavanje za idući ponedjeljak, 18. kolovoza, kada bi svoje stajalište o tomu trebali izreći i roditelji učenika.

Misija OESS-a zatražila je hitno ujedinjenje škole dok je Ured Visokog predstavnika (OHR) to odredio kao jedan od prioriteta za novu vladu Hercegovačko-neretvanske županije.

U intervju za Hrvatsku radioteleviziju Mostar resorni županijski ministar Jago Musa potvrdio je kako odluka koju je donio potkraj prošloga tjedna jasno precizira da nema govora o ujedinjavanju nastave na dva jezika bošnjačkom i hrvatskom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo takvo stajalište otpočetka je zastupao OESS tražeći da profesori predaju na svojem materinjem jeziku. Ministar Musa ustvrdio je kako je nastava na materinjem jeziku minimum zahtjeva na koje će pristati hrvatska strana. Istodobno Sindikat učitelja i Sindikat srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije priopćili su da ujedinjenje nije ostvarivo na planirani način.

"Gimnazija fra Dominika Mandića, kao uostalom i sve druge škole, otvorena je za svu djecu ovog grada i Županije, ali s već određenim nastavnim planom, programom i jezikom. Ukoliko se pokuša ostvariti plan ujedinjenja, poduzet ćemo sve demokratske mjere neposluha, a među njima i poziv kolega, roditelja i učenika na ulični prosvjed", navodi se u priopćenju koje su potpisali predsjednik Sindikata učitelja Slavko Lauš i predsjednik Sindikata srednjih škola Josip Milić.

Rok koji je postavio OESS za ujedinjenje dviju gimnazija je početak nove školske godine u rujnu.

(Hina) zkre dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara