Mostar: Hrvatske udruge od Ashdowna traže ravnopravnost

HRVATSKE udruge Domovinskog rata iz Mostara zatražile su u subotu od visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini Paddya Ashdowna da Mostar "ne izuzima iz konteksta ostalih gradova Federacije BiH, te da se poštuje jednaka zaštita nacionalnih interesa naroda Federacije".

Prvo je to javno reagiranje na Ashdownove naznake rješenja ustroja Mostara objavljene u petak, prema kojima je priznao da će u pojedinim izbornim jedinicama za Mostar glasovi bošnjačkih birača vrijediti pet puta više od hrvatskih.

Ashdown je to opravdao tvrdnjom da glasovi hrvatskih birača u BiH vrijede pet puta više od bošnjačkih.

U priopćenju za javnost pet udruga Domovinskog rata traži da se "mostarsko" načelo primjenjuje u svim općinama u Federaciji. Pri tome su podržali održavanje referenduma kojega su u petak raspisale općine s hrvatskom većinom u Mostaru o pravednosti Ashdownova prijedloga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge su također od visokog predstavnika zatražile da onemogući, kako tvrde, nepravedni Zakon o braniteljima koji je predložen na štetu Hrvata.

Upozoravaju i na to kako je zakon donesen bez suglasnosti hrvatskih udruga.

Pri tome udruge traže da se prije donošenja zakona provjere svi popisi stradalnika tvrdeći da bošnjačka strana lažira broj ratnih stradalnika pribrajajući im civilne žrtve.

Stradalničke udruge očekuju da će Ashdownu i osobno moći prenijeti svoju zabrinutost nagovješćujući da će u suprotnom tražiti raspisivanje referenduma o preustroju Federacije BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara