MOSTAR: HRVATSKI PROGNANICI TRAŽE IZMJENU IZBORNIH PRAVILA

Zajednica prognanih Hrvata BiH zatražila je od međunarodne zajednice i vlasti da prognanim Hrvatima, smještenima u Hrvatskoj i drugim državama, omogući glasovanje na izborima bez prethodnoga dokazivanja državljanstva, te da se u općinama u kojima je provedeno etničko čišćenje u BiH primijene izborna pravila iz Mostara koja jamče svakom narodu ravnopravnost. L

"Neozbiljno je očekivati da će oni doći iz Švedske, SAD-a, Australije pa čak i iz Hrvatske da u domicilnoj općini izvade uvjerenje o državljanstvu BiH, pošto nemaju putovnicu BiH kao dokaz državljanstva", piše u otvorenom pismu Zajednice prognanih Hrvata.

Diskriminacija je inzistiranje na stalnom dokazivanju državljanstva čak i za prognanike koji su glasovali proteklih godina, ističu autori pisma, upućenog visokom predstavniku u BiH Paddyju Ashdownum, parlamentu BiH, uredu ombudsmana, izbornom povjerenstvu, ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice te parlamentarnim političkim strankama u BiH.

Hrvatska prognanička udruga prosvjeduje zbog postojanja izbornog praga za ulazak u Općinsko vijeće od 3 posto.

Time se unaprijed potvrđuje etničko čišćenje počinjeno u srpskom entitetu u koji se od prijeratnih 220.000 Hrvata vratilo tek njih 4 posto, pojašnajva udruga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne stavljamo li ovakvim načinom registracije i izbornim pravilima, koja su protivna logici parlamentarne demokracije, koja pretpostavlja da izabrani predstavnici predstavljaju glasače koji su ih izabrali, točku na izvršeno etničko čišćenje", ističe Zajednica prognanih Hrvata BiH.

Zbog toga su predložili ukidanje izbornog praga za općine gdje je 'bitno narušena nacionalna struktura iz 1991. godine".

U tim se općinama treba primijeniti izborni sustav grada Mostara gdje je unaprijed definirana jednaka nacionalna zastupljenost, predlaže Zajednica.

(Hina) xzk yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara