MOSTAR: NA REFERENDUM SE ODAZVALO PREKO 70 POSTO BIRAČA

Preko 70 posto upisanih punoljetnih stanovnika triju općina s hrvatskom većinom u Mostaru odazvalo se nedjeljnom referendumu na kojem su se izjašnjavali o budućnosti ustroja Mostara, potvrdili su u općinskim povjerenstvima za provedbu referenduma. L

Ovaj referendum održan je samo tjedan dana prije roka za donošenje Statuta grada Mostara kojega će, u slučaju neuspjeha postizanja kompromisa lokalnih političara, nametnuti Visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Prema riječima predsjednika Povjerenstva za provođenje referenduma najbrojnije mostarske gradske općine Jugozapad, Vlade Rogića, sa zatvaranjem referendumskih mjesta odazvalo se 71.45 % od upisanih 26.000 građana u toj općini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi rezultati referenduma na kojem su građani odgovarali jesu li 'za grad Mostar kao jednu općinu i jednu izbornu jedinicu i izborni postupak za Gradsko vijeće Mostara kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini' bit će poznati iza ponoći. Službene rezultate treba očekivati u ponedjeljak iza 08.00 sati, najavio je Rogić. Odziv je bio nešto bolji u općinama Jug i Zapad, objavljeno je iz tamošnjih povjerenstava za provedbu referenduma, gdje je odaziv oko 75 posto.

Referendumi s pozivom za zadržavanje šest općina u Mostaru provedeni su uspješno ranije u trima većinskim bošnjačkim općinama čime se učvršćuje podjela grada unatoč nastojanjima međunarodne zajednice da ponovno ujedine grad podijeljen u ratu te kasnijim ustrojem u vrijeme potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

(Hina) zkre br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara