Mostar: O obnovi Starog mosta

ZIDARSKI radovi na obnovi Starog mosta počet će u ožujku i bit će završeni do kraja ove godine, rekli su danas na konferenciji za novinare čelnici Koordinacijskog tijela za obnovu Starog mosta.

Direktor Koordinacijskog tijela Rusmir Čišić je potvrdio kako će u graditeljskim radovima sudjelovati 12 kamenoklesara koje odabere turska građevinska tvrtka ER-BU koja je na međunarodnom natječaju izabrana za glavnog izvođača radova obnove Starog mosta. Francuski veleposlanik u BiH Bernard Bajolet više puta je javno negodovao što u obnovi Starog mosta neće sudjelovati majstori obučeni u kamenoklesarskoj školi u Mostaru koju su pomagali Francuzi, te je radi toga nedavno zaprijetio i mogućnošću povlačenja Francuske iz pomoći obnove Starog mosta.

Čišić je objasnio kako je u prednatječajnom dokumentu za glavnoga izvođača radova obnove mosta navedeno da kamenoklesari moraju imati pet, a njihov vođa deset godina iskustva na poslovima sličnim obnovi Starog mosta što nije slučaj s kamenoklasarima obučenim u školi koju su pomagali Francuzi. Zamjenik direktora Koordinacijskog tijela Tihomir Rozić je potvrdio kako je s francuskim Veleposlanstvom u BiH prije nekoliko godina potpisan ugovor kojim francuska vlada pomaže kamenoklesarsku školu, ali, dodao je Rozić, tim ugovorom nije zajamčeno da će polaznici te kamenoklesarske škole biti zaposleni u obnoviteljskim radovima na Starom mostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditelj Povjerenstva Svjetske banke iz Washingtona za obnovu mostarskoga Starog mosta Lawrence Hannah je izjavio kako smatra da je, kako je rekao, promjena u odabiru kamenoklesara učinjena ispravno te da to neće imati negativne posljedice na gradnju mosta. ´Obnova Starog mosta je projekt obnove građana Mostara´ rekao je Hannah.

Osim Svjetske banke, koja zajmom pomaže obnovu Starog mosta u donaciji obnoviteljskih radova do sada su se uključile vlade Hrvatske, Francuske, Turske, Italije, Nizozemske te Razvojna banka EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara