Mostar: Obnova Starog mosta

U sklopu radova na obnovi luka Starog mosta u Mostaru danas je postavljen prvi kamen čime su i praktično počeli zidarski radovi na mostu.

"Ovo je veliki dan kako za građane Mostara tako i za sve građane Bosne i Hercegovine. Od samog početka projekta obnove Starog mosta svi smo s nestrpljenjem čekali dan postavljanja prvog kamena u luk Starog mosta", rekao je na ceremoniji mostarski gradonačelnik Hamdija Jahić.

Dogradonačelnik Ljubo Bešlić je naglasio kako je postavljanje prvog kamena u luk Starog mosta povijesni trenutak grada Mostara, te da će Stari most biti most povezivanja građana Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktor Koordinacijskog tijela za obnovu Starog mosta Rusmir Čišić je rekao kako je planirano da će izgradnja obnovljenog luka Starog mosta biti završena do kraja kolovoza ove godine ako vremenski uvjeti ne budu ometali zidarske radove.

Stari most u Mostaru u 16. stoljeću sagradile su tadašnje turske vlasti pod čijom upravom je bila i BiH, a srušilo ga je topništvo HVO tijekom muslimansko-hrvatskog sukoba. Obnovljeni Stari most tvrde organizatori obnove, svojim će izgledom biti identičan srušenom Starom mostu. Obnovu financiraju međunarodne financijske institucije i vlade više zemalja, a 2002. godine donacijom od 500 tisuća dolara u obnovu mostarskog Starog mosta uključila se i Vlada Republike Hrvatske.

(Hina) gp sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara