MOSTAR: OTVORENA OBNOVLJENA PRAVOSLAVNA CRKVA

U ratu porušena pravoslavna crkva Presvete Bogorodice otvorena je nakon služenja liturgije u nedjelju u Mostaru u nazočnosti nekoliko stotina vjernika i brojnih uzvanika među kojima je bio i srpski član BiH Predsjedništva Borislav Paravac. L

Mostarska crkva Presvete Bogorodice zasad je jedina pravoslavna crkva u dolini Neretve koja je obnovljena nakon rata.

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je posvetio crkvu Presvete Bogorodice ustvrdio je da Srbi povratnici žele suživot.

"Crkvu su srušili oni koji se tada nisu bojali Boga. Poruka je svih pravoslavnih vjernika mir, ljubav i suživot, a rat je iza nas i tamo ga trebamo i ostaviti", rekao je vladika Grigorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svečanosti su nazočili i predstavnici Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice. Srpski član BiH Predsjedništva rekao je kako smatra da Srbi ravnopravno sudjeluju u vlasti u Mostaru, te se nada kako će obnova i ovog vjerskog objekta pripomoći suživotu naroda.

"Ne osjećam kako je srpski narod ovdje neravnopravan, niti kako se smatra nacionalnom manjinom", istaknuo je Paravac.

Crkva posvećena rođenju presvete Bogorodice izgrađena je 1832. godine, najvjerojatnije na temeljima crkve iz 15. stoljeća. Kako se po tadašnjim propisima zvonik nije smio vidjeti iz središta grada, njezin vanjski izgled nije bio upadljiv. Po turskoj je naredbi ona upola morala biti sagrađena u zemlji.

(Hina) xzkre ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara