Može li Kina pobijediti u valutnom ratu: Mogli bi naglo devalvirati valutu za 10 posto

Može li Kina pobijediti u valutnom ratu: Mogli bi naglo devalvirati valutu za 10 posto

Foto: Hina

GOSPODARSKA situacija u Kini više nije bajna. Spektakularni gospodarski rast polagano usporava i investitori na financijskim tržištima su u strahu da bi se usporavanje moglo proširiti na ostatak svijeta te možda čak uzrokovati novu globalnu recesiju, pišu analitičari Admiral Marketsa.

Naime, na temelju usporavanja građevinskog sektora i neodrživog rasta cijena dionica na burzi u Šangaju, u drugom dijelu prošle godine počela je masovna rasprodaja dionica koja još uvijek traje. Od početka godine referentni indeks Šangajske burze pao je dodatnih 17 posto što je uzrokovalo značajni pad i na većini ostalih svjetskih burzi.

Kineski valuta - renminbi (juan) slabi već dvije godine, a u trenutku pisanja analize tečaj USD/CNY iznosi 6,5888 što je najslabiji tečaj CNY u posljednjih pet godina.

Panika na burzi na temelju koje je samo u prosincu iz Kine izvučeno preko 170 milijardi dolara stranog kapitala mogla bi dodatno usporiti gospodarski rast koji bi u zadnjem kvartalu 2015. godine trebao iznositi 6,9 posto. Službeni podatak o gospodarskom rastu biti će objavljen u noći sa ponedjeljka na utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinezi bi mogli u jednom potezu devalvirati valutu za 10 posto

Budući da je maksimalni mogući gospodarski rast prioritet kineskih vlasti, centralna banka će poduzeti što god je potrebno ga se ubrza. Najjednostavniji način za kratkoročno poboljšanje gospodarske situacije jest povećanje izvoza koji je već desetljećima najvažniji motor gospodarskog rasta u Kini. Izvoz se može povećati slabljenjem valute što dovodi do situacije u kojoj su kineski proizvodi u inozemstvu jeftiniji, a strani proizvodi u Kini skuplji. Poticanje gospodarskog rasta na ovaj način naziva se valutni rat i posljednjih nekoliko godina praktički da nema važnije države koja su u njega nije uključila, smatraju analitičari Admiral Marketsa.

Dodatan razlog za slabljenje kineske valute je jačanje američkog dolara u odnosu na većinu drugih svjetskih valuta. Budući da je tečaj kineske valuta usko vezan za američki dolar, zajedno sa jačanjem dolara, jača i renminbi (juan) što iz kineske perspektive trenutno nije poželjno.

Analitičari smatraju da će kineska centralna banka, koja je već nekoliko puta u zadnjih godinu dana oslabila valutu, nastaviti sa istom praksom. Najizgledniji scenarij je dodatno slabljenje juana od nekoliko posto u tijeku 2016. godine. No budući da svaka devalvacija bez obzira koliko mala bila uzrokuje paniku na financijskim tržištima, postoji mogućnost da Kineska narodna banka neće htjeti cijele godine biti u fokusu financijskih tržišta i smirivati ih, nego jednokratno devalvirati valutu za 10 posto ili više te jednim potezom pera značajno pomoći gospodarstvu, zaključuje se u analizi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara