Mrak Taritaš: Mogli bismo otvoriti Muzej neispunjenih političkih obećanja

Mrak Taritaš: Mogli bismo otvoriti Muzej neispunjenih političkih obećanja

Foto: FaH

HNS je osmislio i predstavio "Muzej neispunjenih političkih obećanja", koji bi trebalo ispuniti nagomilanim neispunjenim političkim obećanjima prvenstveno vladajućih u gradu Zagrebu, ali i na državnoj razini, a koji će prezentirati kroz svoju predizbornu kampanju.

Potpredsjednica HNS-a  i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš izjavila je na konferenciju za medije kako je vrijeme da se neispunjena obećanja i 'kubik neispunjenih projekata' definiraju kao brend hrvatske politike.

Kazala je da je u Zagrebu normalno kroz predizbornu kampanju dijeliti mnoštvo obećanja koja se nikada ne ispune, te da postoji realna mogućnost da se trend raširi na cijelu Hrvatsku.

Ako je Muzej prekinutih veza postao izvozni proizvod, lako se može dogoditi da isto postane Muzej neispunjenih obećanja, rekla je Mrak-Taritaš dodavši da muzej može imati tematske sobe, primjerice infrastrukture, sporta, kulture i sl.

"Obećan je tunel ispod Medvednice koji ima završene studije i analize, metro, samo se do 2007. godine na Sljeme moglo ići žičarom, na Jarunu od 1987. godine nije realiziran kamp kao ni niz drugih projekata, nije uređen Dom sportova, novi stadion na Kajzerici, od 2012. se nije riješio problem poticajne stanogradnje (POS), gdje se Zagreb ponaša kao otok jer svugdje na POS-u zajedno rade država i grad, osim u Zagrebu. Kongresni centar je tamo gdje je bio - nigdje", nabrajala je Mrak Taritaš.

Rekla je da se pitanje energetske učinkovitosti brže rješava u drugim gradovima Hrvatske nego u Zagrebu koji bi trebao biti pokretač u tom polju, spomenula je problem podzemnih gartaža koji nije riješen, ali i ironično naglasila da postoje ispunjena obećanja kao što je npr. "aleja fontana".

Mrak Taritaš je rekla kako se u HNS-u još trebaju dogovoriti hoće li se ona s Bandićem boriti u drugoj izbornoj jedinici, dodavši da joj je ideja dobra. 

"Zgodno mi je ići protiv Bandića jer sam Bjelovarčanka. U drugoj izbornoj jedinici je grad gdje sam rođena i koji sam odabrala za život", rekla je.

Hoće li imati potporu SDP-a na lokalnoj razini nije komentirala, već objasnila da su na redu parlamentarni izbori, a onda dogovori za lokalne razine.

Mrak Taritaš je rekla da su trenutni ekonomski pokazatelji povoljni zaslugom bivše Vlade, slikovito opisavši da "vlak 'ćiro' ide na zalihe ugljena koje su u njemu, no kad ih nestane, 'ćiru' će biti teško pokrenuti".

"Svi rezultati koji se vide su rad prošle Vlade. U posljednjem kvartalu, kada dođu rezultati ove, sada tehničke Vlade, bojim se da neće biti dobro. Pred Vladom koja će doći nakon izbora bit će veliki izazovi", kazala je.

Predsjednik Središnje-hrvatskog regionalnog saveza HNS-a i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak kazao je da se obećanja iz 2016.  ponavljaju još od 2005.

Osvrnuo se na obećanja stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, koji su najavili da će putem svog stranačkog Odbora za kulturu izraditi strategije, planove i ciljeve za pokretanje kulture u Zagrebu do 2020. novcem iz EU fondova, a među projektima je izgradnja nove Opere, Gradske knjižnice u Paromlinu.

Tvrdi da ista 'ekipa' koja je ostala dužna nekoliko stotina tisuća kuna najma za gradski prostor, sada predstavlja nove projekte. Dodao je da je popis neispunjenih obećanja toliko dug, da je lako i zaboraviti mnogobrojna obećanja kao što su obnova Gornjega grada, gradnju deset domova za starije osobe, centra Uriho, kongresnog doma, nove gradske knjižnice i žičare, gradskih bazena, obnovu parkova...

Kandidaturu Zagreba za 'Europsku prijestolnicu kulture' nazvao je tragičnom, jer je 'ispao odmah". Stojak je kazao će Zagreb još nekoliko mjeseci trpjeti sadašnjeg gradonačelnika, i zaključio da će vjerojatno ubrzo biti smijenjen.

Spornom smatra i najavu Milana Bandića da će kupovati udžbenike djeci u Petrinji, jer je to njegova izborna jedinica. Rekao je da će HNS učiniti sve pravne korake koji su potrebni kako bi spriječili mogući sukob interesa. Istaknuo je da Zagreb može i treba pomagati djeci, ali ne u predizborne svrhe.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara