Msgr. Ivan Devčić: Od medija se ne može pobjeći

U RAZGOVORU za siječanjski broj obiteljske revije ´Kane´ predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvene komunikacije riječki nadbiskup Ivan Devčić glede odnosa svjetovnih medija prema Crkvi izjavio je da u tim odnosima ima svega pomalo.

Bez sumnje o Crkvi se na određen način piše da bi se postigla bolja naklada, ali katkada i zbog toga da bi se smanjio i oslabio njezin utjecaj u društvu, izjavio je, kako prenosi Ika, riječki nadbiskup, napomenuvši da nikada nije bilo da Crkva nije bila nekome ´trn u oku´, pa se to ne smije očekivati ni danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po mišljenju nadbiskupa Devčića za sliku koju o Crkvi stvaraju svjetovni mediji neprijeporno dijelom je odgovorna i Crkva. Ako mediji objektivno upozoravaju na neke nedostatke u Crkvi i time o njoj u društvu stvaraju određenu negativnu sliku, onda je za to kriva sama Crkva, smatra nadbiskup. Takva nepoželjna slika može se stvarati i zbog nedovoljne otvorenosti Crkve medijima, odnosno zbog nepristupačnosti i nepravodobnosti važnih informacija, za što je opet kriva Crkva.

Možemo se na sve to ljutiti, smijemo biti nezadovoljni zbog toga što nam mediji remete mir, ali od toga je malo koristi, jer činjenica je da se danas od medija ne može pobjeći. To znači da s njima treba živjeti, a ne ponašati se kao da ih nema. A živjeti s njima znači i misliti i komunicirati s njima i preko njih. Služiti se njima znači upravo to, zaključio je nadbiskup Devčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara