msgr.Seregely: Kršćanstvo je temelj za izgradnju EU

Nadbiskup Egera i predsjednik Madžarske biskupske konferencije (MBK) Istvan Seregely smatra da Europsku uniju (EU) treba graditi od temelja, a to je kršćanstvo, što je i stajalište Katoličke crkve u Hrvatskoj i Madžarskoj.

Slično mišljenje ima i madžarska Vlada, dodao je predsjednik MBK-a, rekavši da nakon današnjega susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom može reći da takvo stajalište dijeli i hrvatska Vlada.

Izaslanstva Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i MBK održali su u Zagrebu redoviti godišnji susret o kojemu su izvijestili na današnjoj konferenciji za novinare.

Konferenciji su nazočili i predsjednik HBK-a kardinal Josip Bozanić, nadbiskup Ostrogona-Budimpešte kardinal Peter Erdoe te biskup đakovački i srijemski Marin Srakić.

Što se tiče prve teme susreta - EU, nadbiskup Seregely je istaknuo kako je zajednički zaključak predstavnika dviju biskupskih konferencija da europsku zajednicu treba izgraditi na ravnopravnim temeljima.

Po njegovim riječima, tijekom radnoga susreta razgovaralo se i o osnivanju Katoličkoga sveučilišta u Hrvatskoj, odnosno predstavnici MBK-a izvijestili su o iskustvima djelovanja Katoličkoga sveučilišta u Madžarskoj koje je osnovano 1992. i na kojemu na pet fakulteta studira osam tisuća studenata.

S tim u vezi, novinare je zanimalo u kojoj je fazi osnivanje Katoličkoga sveučilišta u Hrvatskoj, odnosno je li o toj temi bilo riječi tijekom današnjega susreta predstavnika dviju biskupskih konferencija s premijerom Ivom Sanaderom.

Kardinal Bozanić rekao je da se za susreta s premijerom nije razgovaralo o osnivanju Katoličkoga sveučilišta u Hrvatskoj, ali premijer smatra da bi takvu ideju trebalo podržati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče daljnjih koraka koji će se poduzeti, kardinal je izvijestio da će biti poznati nakon konferencije HBK-a u listopadu u Zadru.

Predstavnici dviju biskupskih konferencija razgovarali su i o skrbi za katoličke vjernike Madžare u Hrvatskoj i Hrvate u Madžarskoj

Glavna poteškoća s kojom se Katolička crkva susreće je nedostatak svećenika što je još veći problem u Madžarskoj nego u Hrvatskoj.

Ipak, istaknuto je, uz dobru volju učinit će se sve da se osigura i sačuva kršćanski identitet dvaju naroda.

Biskup đakovački i srijemski izvijestio je da po posljednjem popisu stanovnika u Hrvatskoj živi nešto više od 16.500 Madžara, od kojih su nešto više od 11 tisuća katolički vjernici.

Izrazivši zahvalnost Katoličkoj crkvi u Madžarskoj za sve što je učinila za hrvatske izbjeglice tijekom Domovinskoga rata, biskup Srakić istaknuo je da se dobra suradnja nastavlja i sada, primjerice, MBK za crkvu u Vladislavcima darovala je 62.000 eura.

(Hina) xip ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara