Mugabe imenovao neizabrane zastupnike u parlament

Među zastupnicima koji su u utorak položili prisegu u parlamentu Zimbabvea bili su i oporbeni političari, koji su time odustali od mogućeg bojkota, a predsjednik Robert Mugabe uoči početka sjednice imenovao je i nekoliko zastupnika koji nisu prošli na izborima održanim prošlog mjeseca.

Državni je radio objavio da je tijekom sjednice svoja zastupnička mjesta zauzelo 78 pripadnika vladajuće stranke ZANU(PF), 41 član Pokreta za demokratske promjene (MDC) i jedan nezavisni zastupnik.

Takav raspored u skladu je s rezultatima zbora održanih 31. ožujka, ali će u konačnici biti bitno drukčiji, u korist vladajuće stranke. Predsjednik Mugabe ima pravo, prema spornoj ustavnoj odredbi, imenovati 20 zastupnika i deset plemenskih vođa u parlament, koji se sastoji od ukupno 150 zastupnika.

On je to djelomično već učinio uoči sjednice, vrativši zastupničke mandate dosadašnjem potpredsjedniku Josephu Msiki i predsjedniku parlamenta Emmersonu Mnangagwi iako Msika uopće nije bio kandidat na izborima, a Mnangagwa je u svojoj izbornoj jedinici izgubio od kandidata oporbe.

Tako će njegova stranka imati mnogo više od dvotrećinske većine u parlamentu, što mu omogućuje mijenjanje ustava kad god to poželi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oporbeni MDC osvojio je 17 zastupničkih mandata manje nego na prošlim izborima, ali njegovi su čelnici na sastanku u utorak ujutro ipak odlučili ne bojkotirati konstituirajuću sjednicu, iako su prošlog tjedna izbornom povjerenstvu predali izvješće u kojem su detaljno nabrojili sve nepravilnosti koje su utjecale na ishod izbora.

Povjerenstvo, čije je članove imenovao Mugabe, odbacilo je sve tvrdnje o namještenosti izbora i potvrdilo da navodne nepravilnosti neće utjecati na konačne rezultate.

Mugabe MDC naziva marionetom bivših britanskih kolonizatora, uz tvrdnju da je vodio prozapadnjačku kampanju kako bi ga zbacio s vlasti jer je on bijelcima oteo profitabilne farme i podijelio ih crncima bezemljašima.

Izbore je namještenim i nepravednim ocijenio cijeli niz zapadnih zemalja, među kojima SAD, Velika Britanija, Njemačka, Australija i Novi Zeland, odbacivši u potpunosti njihove rezultate.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara