MUP: Otkrivena organizirana skupina krijumčara šećera

NAKON višemjesečne akcije policija je otkrila organiziranu skupinu krijumčara šećera, a pretragom više stanova i poslovnih prostora na širem području Hrvatske pronađena je fiktivna dokumentacija za 43 tone šećera, vrijednosti oko 220 tisuća kuna, izvijestio je danas MUP.

Policija je uhitila navodnog organizatora skupine, 30-godišnjeg muškarca s područja Varaždina, koji je sinoć priveden istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda Krešimiru Devčiću. Ostala četvorica osumnjičenih, kojima policija također nije otkrila identitet, nisu uhićeni. Svi osumnjičeni terete se da su se udružili radi počinjenja kaznenih djela.

Navodni organizator skupine zadržan je 48 sati u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i suosumnjičene, a po riječima suca Devčića branio se šutnjom.

Devčić je Hini izjavio da je policijska akcija počela u kolovozu prošle godine kada je kod Omiša zaustavljen kamion s 10 tona šećera. Vozač kamiona je pobjegao, ali se naknadno pojavio sa sumnjivom dokumentacijom o porijeklu šećera, što je policiji bio signal da počne širu obradu, kazao je Devčić. Dodao je da je u slučaj bio uključen i Ured za sprječavanje pranja novca koji je policiju izvijestio o nekim sumnjivim transakcijama novca.

Navodnog organizatora skupine policija sumnjiči da je organizirao ´fizičke i pravne osobe s područja gotovo cijele Hrvatske s ciljem počinjenja kaznenih djela´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Policija tvrdi da je nabavljao fiktivnu dokumentaciju raznih tvrtki i tako prikrivao tragove krijumčarene visokotarifne robe i tokova novca, pribavivši pritom protupravnu imovinsku korist. U priopćenju MUP-a ne navodi se o kojem je iznosu riječ, no kaže se da je u deset pretraga stanova i poslovnih prostora na području policijskih uprava varaždinske, primorsko-goranske, zagrebačke, međimurske, splitsko-dalmatinske i sisačko-moslavačke pronađena fiktivna dokumentacija za 43 tone šećera, vrijednosti od oko 220 tisuća kuna.

Ostali osumnjičeni, u dobi između 27 i 50 godina, te, kako kažu u MUP-u, jedna ili više za sada nepoznatih osoba, terete se da su krivotvorili službene isprave, odnosno da su izdavanjem fiktivne dokumentacije pomogli prvoosumnjičenom u izbjegavanju carinskog nadzora.

U MUP-u kažu da su višemjesečnu kriminalističku obradu vodili u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), te da se obrada nastavlja s ciljem otkrivanja drugim mogućih počinitelja.

Privremeni ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer nije želio komentirati slučaj, rekavši da će detaljnije informacije objaviti narednih dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara