MUP počeo istraživati zločine prikazane na amaterskim snimkama iz Oluje

MINISTARSTVO unutarnjih poslova (MUP) danas je, prema nalogu Državnog odvjetništva, započelo rad na utvrđivanju okolnosti vezanih uz navodne ratne zločine na području Dvora na Uni tijekom vojno-redarstvene akcije "Oluja", prikazanih na amaterskim snimkama koje je nedavno objavila beogradska televizija B92, doznaje se u MUP-u.

"Zaprimili smo zahtjev i po njemu se postupa", izjavio je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Dodao je da je slučaj predan Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj na čijem su se području dogodili navodni zločini. "Provjerit će se sve činjenice i napraviti izvidi na terenu, a prema potrebi ostvarit ćemo suradnju i s policijom Bosne i Hercegovine", kazao je Mehun.

Kada policija dovrši rad na slučaju uputit će izvješće Državnom odvjetništvu, no u MUP-u danas nisu željeli nagađati koliko bi istraga navodnih zločina mogla trajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo jučer je priopćilo da je od MUP-a zatražilo utvrđivanje svih relevantnih okolnosti nakon što je "zaprimilo snimku koja prikazuje ratno djelovanje 505. viteške bužimske brigade V. korpusa Armije BiH na području sela Gornji i Donji Žirovac u blizini Dvora na Uni".

Dodaju i da temeljem pregleda snimke, postoje osnovane sumnje da su nepoznati pripadnici Armije BiH na tom području počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništa i ratnih zarobljenika, zbog čega su u stalnom kontaktu s Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine.

Nakon što je u petak prikazala sporne amaterske snimke s navodnim zločinima počinjenima nakon "Oluje" u ljeto 1995. televizija B92 danas je objavila kako postoji i treća snimka na kojoj su navodno pripadnici 505. bužimske brigade Armije BiH i Crnih mambi HV-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara