Musharraf: Rat u BiH izbio je zbog Palestine

RAT u Bosni i Hercegovini islamski svijet doživio je kao napad na muslimane i islam, a to je bio tek jedan od niza sličnih tragičnih događaja čiji je uzrok uvijek isti - neriješeno pitanje Palestine, izjavio je Pervez Musharraf, predsjednik Pakistana, u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu uoči posjeta BiH. Musharraf je kazao da će Pakistan uvijek i u potpunosti podržavati i pomagati BiH jer prema njoj ima "snažna bratska osjećanja".

"Stanje u islamskom svijetu je očajno. Posebno pate Bliski istok i Zaljev. Sve to odražava se na Pakistan. Cijeli islamski svijet je u stanju vrijenja. Osnovni razlog za to je neriješeni problem Palestine. On je vodio do sukoba Arapa i Izraela. Odatle su potekli Al-Quaida i Afganistan, 11. rujan, buknulo je u Iraku, Libanu i sada se suočavamo s rastućim tenzijama između Irana i SAD. Isto tako, ono što se dogodilo u BiH, mi smo razumjeli kao napad na muslimane i islam. Plakali smo nad scenama koje smo vidjeli da se događaju u BiH. Problemi se, dakle, ne rješavaju, samo se otvaraju. Zato se mora riješiti izvor problema - Palestina", rekao je.

Komentirajući odnose Pakistana i Afganistana Musharraf je kazao da oni nisu dobri, jer vlasti u Kabulu bez osnova tvrde kako je Pakistan talibansko uporište. Kazao je kako problemi u toj regiji neće nestati sve dok afganistanske i koalicijske snage ne poraze talibane.

Pakistanski predsjednik tvrdi kako ne zna gdje je Osama Bin Laden i njegovi suradnici. "Ne mogu reći da jesu, ali ni da nisu u Pakistanu", kazao je.

Musharraf se oštro usprotivio mogućem američkom vojnom udaru na Iran. Zaključio je kako bi taj događaj bio "strašna greška Georgea Busha", koji bi poremetio odnose u cijelom svijetu.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara