Musharraf u Pekingu pozvao na borbu protiv uzroka terorizma

PAKISTANSKI predsjednik Pervez Musharraf rekao je u utorak u Pekingu da se rat protiv terorizma može dobiti samo rješavanjem problema koji su ga i uzrokovali, kao što su očaj, nepravda i siromaštvo.

U govoru pred studentima Pekinškog sveučilišta, Musharraf je kazao kako cijeli svijet mora djelovati i objaviti rat ekstremizmu i terorizmu.

Naglasio je ipak da akcije protiv terorističke mreže Al-Qaide, talibana, Hamasa i Hezbolaha imaju samo kratkoročnu taktičku vrijednost. Dugoročno gledano, poručio je, svijet mora iskorijeniti očaj, nemoć i nepravdu u kojima leži uzrok terorizma, kao i u siromaštvu i nedostatku obrazovanja.

Pakistanski predsjednik, koji do srijede boravi u službenom posjetu Kini, rekao je također kako želi dijalogom riješiti pitanje Kašmira, dugogodišnji kamen spoticanja u odnosima s Indijom, optuživši istodobno New Delhi za "pomanjkanje iskrenosti".

"S Indijom želimo surađivati na jednakopravnoj osnovi. Ne može nas se prisiljavati i ljubomorno ćemo čuvati svoju čast i dostojanstvo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od proglašenja neovisnosti 1947. godine Indija i Pakistan ratovali su tri puta, od čega dvaput zbog pokrajine Kašmir, zbog koje su prošle godine ponovno bili na rubu sukoba. Situacija se od tada nešto popravila. Indijski premijer Atal Behari Vajpayee u travnju je pozvao na nastavak pregovora nakon čega su dvije zemlje razmijenile nekoliko uglavnom simboličnih gesta, poput obnove diplomatskih misija i ublažavanja ograničenja putovanja.

Musharraf je također izrazio žaljenje što se islam na Zapadu doživljava kao netolerantnu religiju. "Nažalost, muslimanski ekstremisti daju iskrivljenu sliku naše vjere", rekao je.

"Muslimanski svijet mora odbaciti ekstremizam i izabrati socioekonomsku emancipaciju", rekao je pakistanski predsjednik, pozivajući ostatak svijeta da pomogne u pravednom rješavanju političkih sporova.

Kina, u kojoj živi više od 20 milijuna muslimana, sebe ubraja među zemlje suočene s problemom terorizma i vjerskog ekstremizma. Nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., Peking je pojačao represiju nad ujgurskim separatistima u sjeverozapadnoj pokrajini Xinjiang, među kojima ima i islamista. Ta većinski muslimanska regija graniči s Pakistanom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara