Muškarcima sklonim provalama bijesa prijeti veća opasnost od srčanih bolesti

KOD MUŠKARACA sklonih provalama bijesa i mrzovolji može se pojaviti poremećaj srčanog ritma, priopćili su američki znanstvenici u časopisu Circulation.

Samo osobnost tipa A, koja uključuje osjećaj stalne žurbe i preopterećenosti poslom, nije dovoljna za pojavu srčanih bolesti kod muškaraca. Međutim, muškarci koji za sebe kažu da su nagli i da se lako razljute, koji imaju želju udariti nekog kada su bijesni, imaju 30 posto veće izglede da će patiti od poremećaja srčanog ritma koji može dovesti do iznenadne smrti.

Zapravo, takvi su muškarci tijekom studije bili izloženi 20 posto većem riziku od smrti nego muškarci koji se teže razljute, otkrili su znanstvenici.

I muškarci koji govore da se tresu od bijesa, imaju glavobolje ili osjećaju napetost u mišićima, skloniji su poremećajima srčanog ritma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija pokazuje da izražavanje emocija možda nije uvijek zdravo, rekla je Elaine Eaker koja je provela studiju s kolegama s bostonskog Sveučilišta.

"Ljudi misle da se negativni učinci ljutnje na zdravlje mogu ukloniti izbacivanjem bijesa iz sebe umjesto njegovim nagomilavanjem", rekla je Eaker. "Međutim, to nije slučaj kod muškaraca obuhvaćenih ovom studijom: oni su imali povećan rizik ne samo za poremećaj srčanog ritma nego i za smrt od bilo kojeg uzroka", ustvrdila je.

Studija je trajala 10 godina, a provedena je među 1.769 muškaraca i 1.913 žena koji su na početku studije u prosjeku imali 48 godina.

"Nismo uspjeli pronaći povezanost između poremećaja srčanog ritma i temperamenta kod žena, ali to je možda zato što žene kasnije obolijevaju od srčanih bolesti nego muškarci", napomenula je Eaker.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara