Muškarcima u Srbiji manjka testosterona

GUBITAK EREKCIJE, depresivno raspoloženje, umor i iscrpljenost, razdražljivost, poremećaj sna, smanjenje snage mišića i gubitak vitalnosti, posljedica su pomanjkanja testosterona. Najnovija istraživanja procjenjuju da od gubitka hormona u Srbiji boluje oko 170.000 muškaraca, i to uglavnom onoga zaduženog za muževnost, prenosi B92.

Testosteron utječe na mnoge fizičke i psihičke funkcije muškarca. Prema rezultatima najnovijih ispitivanja, od nedostatka testosterona pati oko 10 posto muškaraca od 40 do 60 godina starosti i oko 20 posto starijih od 60 godina.

Prema riječima endokrinologa, metabolički simptomi koji ukazuju na nedostatak testosterona u organizmu su poremećaj metabolizma lipida i inzulinska rezistencija, poremećaj seksualne funkcije, gubitak libida, erektilna disfunkcija, atrofija glatkih mišića penisa, te valovi vrućine, lupanje srca, depresivno raspoloženje, osteoporoza, anemija, smanjenje dlakavosti i smanjenje funkcija žlijezda lojnica u koži.

Načelnica Instituta za endokrinologiju u Kliničkom centru Srbije Svetlana Vujović kaže da je muški hipogonadizam stanje koje nastaje kao posljedica nedostatka androgena, muških spolnih hormona, uslijed oštećenja hormonskih mehanizama ili organa koji sudjeluju u njihovoj sintezi.

Zbog toga, endokrinolozi i urolozi muškarcima poručuju da je neophodna redovna kontrola kod urologa koja bi pomogla da se, ukoliko je uočen problem, počne pravovremeno liječenje. Osim urološkog pregleda, svi muškarci poslije 50. godine bi morali otići na pregled kod internista i kardiologa.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara