Mutacija gena povećava rizik za obolijevanje od raka prostate

NEKI će muškarci vjerojatnije dobiti rak prostate od drugih jer imaju gensku varijaciju koja ih čini osjetljivijima na hormonske faktore ili faktore iz okoliša koji uzrokuju te bolesti, objavili su znanstvenici.

Istraživači u Sjedinjenim Državama otkrili su da muškarci oboljeli od raka prostate, jedne od najčešćih vrsta raka od koje obolijevaju muškarci, imaju varijaciju na genu CYP1B1.

Mutacije toga gena već su spominjane kod raka crijeva, dojke i jajnika koji su povezani s pušenjem.

Znanstvenici s medicinskoga fakulteta Wake Forest u Sjevernoj Karolini vjeruju da je ta mutacija povezana i s rakom prostate te da bi pomoću njega mogli doći do novih spoznaja o uzroku i sprečavanju bolesti.

"Dosadašnja istraživanja pokazala su da rak prostate u određenih pojedinaca nastupa zbog kombinacije genskih faktora i faktora iz okoliša. Naša studija pokazuje da genski ustroj neke muškarce čini osjetljivijima na te potencijalne uzročnike raka iz okoliša ili na hormone koji mogu potaknuti nastanak bolesti", rekao je dr. Jianfeng Xu.

Genski faktori i faktori iz okoliša smatraju se uzročnicima raka. Neka mutacija gena osobu čini osjetljivijom i bolest onda može izazvati neki razlog iz okoliša poput otrovnih kemikalija.

Znanstvenici misle da CYP1B1 može i spriječiti i izazvati bolest. Taj gen pomaže tijelu da se riješi štetnih spojeva koje izazivaju bolest. No rak prostate hormonska je bolest, a taj gen može aktivirati i muški hormon testosteron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Xu i njegovi kolege, zajedno s istraživačima s baltimorskoga sveučilišta Johns Hopkins koji su s njima surađivali na ovoj studiji, vjeruju da varijacije gena određuju hoće li on spriječiti ili aktivirati rak prostate.

"Ova studija pokazuje da je u muškaraca s određenom varijacijom gena povećan rizik od obolijevanja. To je uzbudljivo otkriće jer mi znamo kako se gen ponaša u odnosu na određene kemikalije koje izazivaju rak. Kad to bolje proučimo, približit ćemo se otkriću faktora u okolišu ili u tijelu koji mogu izazvati bolest", dodaje Xu.

Znanstvenici su otkrili varijacije gena proučavanjem više od 400 oboljelih od raka prostate i 220 zdravih muškaraca. Njihovo otkriće objavljeno je u britanskom časopisu Journal of Cancer. Više od polovine svih promatranih oboljelih muškaraca imalo je u rak prostate u obiteljskoj anamnezi.

Promatranjem 13 varijacija na CYP1B1 znanstvenici su otkrili da je jedan sklop varijacija češći u muškaraca u čijim je obiteljima bilo raka prostate, a drugi je češći u zdravih muškaraca.

Rak prostate među šest je najčešćih smrtonosnih vrsta raka u svijetu, a u mnogim mu zemljama učestalost raste.

Muškarci u čijim je obiteljima bilo raka prostate izloženi su većem riziku od obolijevanja. Izglede za bolest možda povećava i prehrana bogata mastima.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara