Mutirani virus prehlade ubija Amerikance

Mutirani virus prehlade ubija Amerikance

MUTIRANI virus obične prehlade u SAD-u je u posljednjih 18 mjeseci izazvao 10 smrtnih slučajeva, objavio je u četvrtak Centar za kontrolu i prevenciju zaraza (CDC) u Atlanti.

Adenovirusi su specifični po tome što izazivaju respiratorne infekcije koje se ne smatraju smrtonosnima, ali novi mutirani virus zarazio je najmanje 140 ljudi u Oregonu, New Yorku, Washingtonu i Texasu. Mutirani virus prvo je pronađen kod djevojčice novorođenčeta u gradu New Yorku, djevojčica je preminula 2006. godine, samo 12 dana nakon rođenja. Nakon pretraga utvrđena je zaraza adenovirusom tipa Ad14, izjavio je epidemiolog CDC-a, Dr. John Su.

Nije poznato kako je virus mutirao te postao smrtonosan, rekla je znanstvenica sa Sveučilišta Emory, Linda Gooding. Početkom ove godine respiratorne infekcije zabilježene su kod stotinu novaka u Zračnoj bazi Lackland u Texasu. Iako su pretragama utvrđeni različiti mutirani oblici adenovirusa, kod najmanje njih 106 nađen je mutirani oblik Ad14, uključujući petoricu koji su završili na intenzivnoj njezi, a jedan je 19-godišnji novak preminuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrtni slučaj se pojavio u svibnju u državi Washington, gdje su četiri osobe oboljele od virusa Ad14, a preminula je jedna osoba oboljela od AIDS-a. Zabilježeno je više od 50 vrsta adenovirusa koji su uzročnici prehlade, upale pluća ili bronhitisa, a smrtni oblik Ad14 otkriven je još davne 1955. godine.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara